Uppgifter: FN-organ säljer flyktingplatser till Europa

publicerad 20 januari 2020
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

Anställda på FN:s flyktingorgan UNHCR anklagas för att sälja förfalskade dokument till välbärgade afrikaner så att dessa ska kunna ta sig till Europa och få asyl. Detta på bekostnad de allra fattigaste och utsatta människorna som UNHCR har i uppdrag att hjälpa.

UNHCR har mandat att välja ut och flyga in ett visst antal flyktingar till Tyskland och andra europeiska länder varje år, platser som är tänkta att gå till de mest utsatta människorna som är i störst behov av det stödet. Istället hävdar det tyska magasinet Stern att flyktingplatserna har legat ute till försäljning för 2500 dollar och köpts av välbärgad afrikansk medelklass.

Det är inte första gången som UNHCR är i blåsväder för korruption. Sedan 2001 har flera fall uppdagats där anställda på FN-organet tagit emot mutor i utbyte mot att gynna enskilda individer eller särintressen.


Annonser:


Till AFP bekräftar en talesperson för UNHCR att man har fått in rapporter om korruption och bedrägerier i Uganda och Kenya, men man vill inte kommentera saken ytterligare. Under 2016- 2017 utreddes fem liknande fall i just Kenya och mörkertalet tros vara stort.

 

Källa: News 24
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.