Uppgifter: Amerikansk militär på plats i Ukraina

Kriget i Ukraina

  • Amerikansk militär är sedan en tid tillbaka på plats i Ukraina, enligt anonyma uppgifter från Pentagon.
  • Syftet med den amerikanska närvaron uppges vara att "övervaka och säkra västvärldens vapenleveranser till Ukraina".
  • De anonyma källorna lär enligt uppgift vara en högt uppsatt försvarstjänsteman samt en framstående representant för USA:s väpnade styrkor.
publicerad 2 november 2022
- av Jan Sundstedt
Amerikansk militär ser nu ut att styra in på kollisionskurs med rysk motsvarighet.

Pentagon beordrade den 14 februari att amerikanska trupper, utöver de soldater som vaktar den amerikanska ambassaden i Kiev, skulle lämna Ukraina när krisen eskalerade i början på året.

Nu tycks dock situationen på marken ha ändrats då det amerikanska försvarshögkvarteret nu mer eller mindre öppet deklarerar sin närvaro i det krigshärjade landet.

I ett uttalande till bland annat Associated Press, NBC News samt andra medlemmar av Pentagons presspool, avslöjade i måndags högt uppsatta källor att USA numera har egna soldater på ukrainsk mark.

Officiella förklaringen: Säkra vapenleveranser

Bakgrunden till och syftet med dessa ”inspektioner” är officiellt att förhindra att vapenleveranser hamnar i orätta händer. Det har ända sedan krigets början påvisats att en icke försumbar del av de vapen som pumpats in i Ukraina sålts till, alternativt stulits av, kriminella ligor.

Det har gjorts ett betydande antal av dessa inspektioner, kommenterade talesmännen utan att avslöja exakt var inspektionerna ägt rum. Man tillade att övervakningen inte sker ”nära frontlinjerna”, utan där säkerhetsförhållandena tillåter.

Truppkontingenten leds enligt samma uppgifter av brigadgeneral Garrick Harmon, USA: s försvarsattaché i Kiev. Måndagens tillkännagivande markerar första gången sedan februari som Washington erkänt närvaro av uniformerade trupper i Ukraina.

Likheter dras till Vietnamkriget

Rysslands president Vladimir Putin har under lång tid varnat USA och dess Natoallierade för att blanda sig i konflikten. Redan innan måndagens besked uppgav han samtidigt att man från Kremls håll redan i praktiken strider mot ”hela den västerländska militärmaskinen” i Ukraina.

Analytiker varnar för och ser likheter med USA: s deltagande i Vietnamkriget, även det ett krig som för amerikansk del startade med ”inspektioner” och ”inspektörer” på vietnamesisk mark.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.