Unicef: ”Ett barn i Gaza skadas eller dör var tionde minut”

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 7 april 2024
- av Isac Boman
Unicefs talesman Tess Ingram kallar kriget "urskillningslöst".

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Unicefs talesman Tess Ingram är på plats i Gaza och berättar om hur ett barn skadas eller dödas var tionde minut och hur familjer inte längre kan få tag på mänsklig föda utan istället tvingas äta gräs eller djurfoder för att överleva.

Hon berättar i en intervju med Schibstedägda Aftonbladet att krigets påverkan på de palestinska barnen varit extremt stor och att man tvingats förändra sina liv fullständigt.

– Det har påverkat dem på alla möjliga sätt, från bomberna och kulorna i skyn som tar människors liv, förstör deras hem till den humanitära krisen på marken som lurar runt varje hörn … Det finns barn som dör av undernäring, fall av sjukdomar som uppstår, vatten som inte är säkert och vädret som människor utsätts för utan sina hem, berättar hon och betonar att vädret blir allt varmare och mer påfrestande.

– Var tionde minut dödas eller skadas ett barn i Gaza, vilket är helt oacceptabelt. Detta är ett krig som är urskillningslöst. Det dödar barn i tusental, förklarar hon.

Som exempel berättar hon om ett sjukhus hon nyligen besökt där en tioårig pojke befann sig i koma efter att ha skjutits i huvudet tre dagar tidigare när han var ute och gick för att köpa örter till middagen.

– Detta händer hela tiden i Gaza. Barn som fångas i striderna… De försöker överleva varenda dag och försöker undvika tragedier som att bli skjutna i huvudet eller fångade i en luftattack till det allra mest grundläggande i livet som att försöka få mat eller vatten till familjen.

“Oacceptabelt för världen”

Hon ser också stora negativa förändringar vad gäller barnens psykiska hälsa och som särskilt svår beskriver hon situationen i norra Gaza där familjer fått övergå till att äta löv, gräs och djurfoder eftersom det inte finns någon mänsklig föda kvar.

– Detta måste vara oacceptabelt för världen när vi vet att det finns livsmedelsbistånd och nutritionsbehandling bara några kilometer bort. Men vi kan inte få in det i stor skala till Gazaremsan.

– Alla jag talar med frågar mig vad världen gör för att stoppa detta och när det kommer att upphöra. Förhoppningsvis kommer vi snart att ha ett svar till dem, förklarar hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!