UNHCR motsätter sig fredade zoner – vill att Europa ska ta emot flyktingarna

publicerad 4 februari 2017
Syriska barn i ett flyktingläger utanför Beirut, Libanon

I förra veckan annonserade USA:s president Donald Trump att man skulle införa säkra zoner för flyktingar i Syrien och Jemen. Men FN:s flyktingorgan UNHCR motsätter sig förslaget och vill istället att Europa ska ta emot fler flyktingar.

USA:s president Donald Trump meddelade i förra veckan att han kommit överens med Saudiarabien och Förenade Arabemiraten om att upprätta säkra zoner i Syrien, där personer som flyr från det blodiga inbördeskriget kan söka skydd.

Trumps förslag går i linje med det som Libanons president Michel Aoun föreslog under ett möte med UNHCR:s chef Filippo Grandi på fredagen. Libanon har sedan det syriska inbördeskriget bröt ut 2011 tagit emot över en miljon flyktingar från Syrien, och vill nu att flyktingarna ska kunna få skydd i sitt hemland.

Men UNHCR går helt emot förslaget om fredade zoner. Istället menade Filippo Grandi att Europa inte tagit emot tillräckligt med syriska flyktingar och att man borde prioritera att stoppa inbördeskriget snarare än att skydda flyktingarna, rapporterar PressTV.

UNHCR-chefens utspel skiljer sig från den linje som FN:s sändebud i Syrien, svenske Staffan de Mistura, hållit. I en intervju med TV4:s nyhetsmorgon ifjol sade de Mistura att det inte är Europas uppgift att ta emot flyktingarna, utan att man istället skulle hjälpa dem i närområdet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!