Ungerns regeringsparti väntas bojkotta måndagens Nato-möte

Det nya kalla kriget

publicerad 30 juli 2023
- av Redaktionen
Ungerska parlamentet.

Det styrande partiet Fidesz i Ungern förväntas bojkotta det planerade mötet på måndag om Sveriges medlemskap i Nato, vilket gör att omröstningen troligen skjuts upp och det definitiva beskedet dröjer.

Enligt parlamentets dagordning planeras en omröstning om Sveriges medlemskap i Nato i Ungerns parlament på måndag. Mötet, som begärts av talman László Kövér efter krav från oppositionen, är planerat att börja klockan 13.

Dock väntas det styrande partiet Fidesz att bojkotta mötet, rapporterar den ungerska oberoende tidningen HVG. Utan Fidesz medverkan kan inte ens mötets dagordning godkännas. Tidningen bedömer därför att det ”nästan är säkert” att det inte kommer att bli någon omröstning om Sveriges Natoanslutning på måndag.

Fidesz-politikern Zsolt Németh, ordförande i parlamentets utrikesutskott, har uttalat att beslutet inte är brådskande. Han menar att eftersom Turkiet förväntas rösta om saken först i höst, kan Ungern fortfarande hålla sitt löfte om att inte bli det sista landet att ratificera Sveriges ansökan. Enligt HVG kommer de ungerska politikerna att återsamlas efter sommaren den 25 september.

Under Nato-mötet i Vilnius i början av juli deklarerade Ungern att landet kommer att rösta ja till ett svenskt medlemskap, men uttryckte samtidigt att ”vi borde skicka fred istället för vapen till Ukraina”.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!