Ungern vill inte träna ukrainska soldater

Det nya kalla kriget

publicerad 7 december 2022
- av Markus Andersson
Tamas Menczer vill se mer diplomati.

Tamas Menczer, statssekreterare för den ungerska regeringen, låter deklarera att Ungern inte kommer att träna några ukrainska soldater och att målet för Ungerns del är att uppnå fred i landet – inte krig.

I vissa europeiska länder tränas ukrainska soldater. De kommer inte att tränas i Ungern. Vi säger nej till det. Vi vill sträva mot fred, inte mot krig”, skriver han och tillägger att Ungern ”talar fredens språk” och ”vill ha ett eldupphör”.

Uttalandet kommer kort efter att Ungerns premiärminister Viktor Orban insisterat på att EU bör ”omvärdera” sanktionerna mot Ryssland om unionen vill klara sig igenom den fortsatta energikrisen.

Vid flera tidigare tillfällen har Ungern också uppmanat EU-makthavarna i Bryssel att det bör fokuseras mer på att hitta en diplomatisk lösning på konflikten snarare än att ge Kiev militärt stöd, skriver ryska RT.

EU-företrädare har kritiserat Ungerns beslut att inte skicka vapen till Ukraina, som motiverats med att konflikten ”inte är Ungerns krig”. EU driver en hårdför linje angående kriget och i slutet av augusti förkunnade exempelvis unionens utrikesrepresentant Josep Borrell att man tänker stödja Ukraina ”så mycket vi kan och så länge ni behöver”.

Bland annat Storbritannien har satsat på omfattande utbildningsprogram för ukrainska soldater, där dessa lärt sig att hantera västerländska vapensystem och olika former av stridstekniker – exempelvis hur man krigar i urban miljö.

Ryssland har riktat hård kritik mot det militära stödet till Ukraina och menar att detta bara förvärrar konflikten. Landets försvarsminister Sergej Shoigu konstaterade också i september att Ryssland i och med kriget i Ukraina i praktiken ”befinner sig i krig med Väst och Nato”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.