Ungern vill förbjuda HBTQ-propaganda till barn

publicerad 15 juni 2021
- av Per Nordin
Ungerns folkkäre premiärminister Viktor Orbán.

Ungerns styrande parti Fidesz har lämnat in ett lagförslag i syfte att förbjuda propagandistiskt material från HBTQ-organisationer som riktas till minderåriga.

Om lagförslaget går igenom innebär detta enligt brittiska statskanalen BBC att reklam och skriftligt material som bedöms uppmuntra till en homosexuell livsstil och som riktar sig till unga under 18 förbjuds. Detta gäller även material som används i utbildningssyfte.

Sedan tidigare har Ryssland infört en liknande lagstiftning. När denna lag klubbades igenom 2013 fick landet ta emot massiv kritik från vänsterliberala makthavare och medier inom EU och anklagades bland annat för att vara ”homofobiskt”. Flera experter som BBC har talat med menar att den ungerska lagstiftningen till många delar påminner om den ryska.


Annonser:


Lagförslaget ingår i en längre proposition med syfte att bekämpa pedofili och det framgår också att det ska bli straffbart att visa pornografiskt material för ungdomar under 18 år.

En del i bakgrunden till lagförslaget är barnboken ”Wonderland” som fick kraftig kritik från Fidesz och som enligt Ungerns regeringsparti präglas av HBTQ-propaganda som inte borde tillåtas i landets skolor.

För närvarande håller EU också på att utreda om Ungern och grannlandet Polen har brutit mot EU:s regelstandarder eftersom inget av länderna erkänner homosexuella äktenskap. Båda länder har även lagar som slår fast att adoption förutsätter att det är ett heterosexuellt par som adopterar ett barn – hållningar som skapat stor frustration hos EU:s ledarskap.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.