Ungern ställs inför EU-domstolen för lagar som ska skydda barn

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 17 juli 2022
- av Jan Sundstedt
Barnens pride

EU-kommissionen tog i fredags beslutet att ställa Ungern inför rätta för dess påstådda diskriminering av hbtq-personer. Beslutet är ännu ett i raden av EU-kommissionens försök att tvinga Ungern att anpassa sin nationella lagstiftning efter EU:s riktlinjer och värdegrund. EU-kommissionen lämnade över fallet till domstolen i spåren av en lång och utdragen process efter det att den aktuella lagen 2021 röstats igenom i Ungern.

Mot bakgrund av den i Ungern relativt nyinstiftade lagen om ”antipedofili” – en lag som fick EU och det vänsterliberala etablissemanget att se rött – har EU-kommissionen i över ett år, med ömsom hot och ömsom diverse byråkratiska krumbukter, försökt stoppa lagen ifråga. Ungern och dess folkvalda regering med premiärminister Viktor Orbán har dock inte för avsikt att ge vika för EU-kommissionens hot.

EU-kommissionen säger att man remitterar Ungern till EU-domstolen för – Dess diskriminering av hbtq-personer, kommenterar EU-kommissionen på Twitter. Om Ungern i förlängningen fälls av EU-domstolen, kan landet dömas till dryga böter och tvingas anpassa sina egna nationella och suveräna lagar efter EU:s lagstiftning.

Den ungerska regeringen, med justitieminister Judit Varga i bräschen, är ”förvånad” över att EU beslutat att intensifiera rättsliga åtgärder mot vad man kallar en ”barnskyddslag” eftersom man anser att det är en fråga om nationell lagstiftning och ingenting som EU ska lägga sig i, uttrycker justitieminister Judit Varga i ett Facebook-inlägg på fredagen.

Orbán och Ungerns styrande parti Fidesz, har i skarpa ordalag anklagat EU för att man försöker stigmatisera Ungern för sin barnskyddslag. En lag som kritiker, inklusive kommissionen, påstår begränsar hbtq-personers rättigheter. Premiärminister Orbán menar dock med bestämdhet att avsikten med lagen är att skydda barn och ungdomar från diverse subversiva krafter.


Ungern och dess antipedofililag går i korta drag ut på att det numera råder ett förbud mot hbtq-litteratur för personer under 18 år, inklusive utbildningsmaterial och annonser som uppmuntrar till en homosexuell livsstil. Enligt förslaget ska ungdomar under 18 inte visas pornografiskt innehåll eller något innehåll som uppmuntrar till könsbyte eller homosexualitet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.