Ungern motsätter sig EU-medlemskap för Ukraina

Det nya kalla kriget

publicerad 20 november 2023
- av Jan Sundstedt
Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ungern kommer att motsätta sig EU-medlemskap för Ukraina, fastslår premiärminister Viktor Orbán. Han menar att landet är “ljusår” bort från medlemskap i unionen.

I december, under ett EU-toppmöte, har man i nuläget planer på att formellt bjuda in Ukraina att inleda förhandlingar om medlemskap. Orbán blev i lördags omvald till partiledare för Fidesz, en position han haft sedan 2003, och uttalade sig vid ett möte med partiet. Där lovade han att hans regering ska prioritera att förhindra Ukrainas EU-medlemskap.

Vår uppgift kommer att vara att rätta till det felaktiga löftet att inleda förhandlingar med Ukraina, eftersom Ukraina just nu är ljusår borta från EU, säger han enligt nyhetsbyrån AP News.

Orbán framhåller att det inte är lämpligt att påbörja förhandlingar med ett land som befinner sig i krig. Han uttrycker även oro över att ett ukrainskt EU-medlemskap skulle störa den nuvarande balansen för resursfördelning mellan de 27 medlemsländerna i unionen.

För att påbörja förhandlingar om ukrainskt EU-medlemskap krävs ett enhälligt godkännande från alla nuvarande medlemsländer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!