Ukrainska flygvapnet erkänner: ”Kievs vålnad” en myt

Kriget i Ukraina

publicerad 4 maj 2022
- av Sofie Persson
En Mikoyan MiG-29 i det ukrainska flygvapnet.

Ryktena om att den hjältepilot som kallas för ”Kievs vålnad” är helt påhittad erkänns nu även av det ukrainska flygvapnet. Myten spreds som ett faktum även av officiella kanaler i början av kriget som ren krigspropaganda med falska påståenden om att piloten ensam skulle ha skjutit ned flera ryska stridsplan. För att stärka myten användes scener från ett datorspel.

Efter att kriget i Ukraina startade har rykten börjat cirkulera kring en ukrainsk stridspilot som skjutit ned mängder med ryska plan. Piloten kallades för ”Kievs vålnad” och sades flyga en Mikojan-Gurevitj MiG-29, med vilket han ska ha skjutit ner över 40 fiendeplan. På nätet cirkulerade bilder och videor som förstärkte ryktena, där även ukrainska medier och officiella kanaler rapporterade om piloten.

Nu bekräftar Ukrainas flygvapen dock att ”Kievs vålnad” enbart är en myt, rapporterar BBC. De bilder och videor som förekommit på nätet ska ha kommit från ett dataspel.


Annonser:


’Kievs vålnad’ är en superhjältelegend vars rollfigur skapats av ukrainare”, skriver flygvapnet i ett Facebookinlägg där man också uppmanar till källkritik.

Vi ber den ukrainska befolkningen att kontrollera informationskällorna innan man sprider dem”.

Tidigare har majoren Stepan Tarabalka pekats ut för att vara ”Kievs vålnad” , som avled i en luftstrid under mars. Ukrainas flygvapen har dock bekräftat att så inte var fallet och att Tarabalka inte heller skjutit ner 40 stridsplan.

Den ukrainske militärhistoriken Mychajlo Zjirohov menar dock att den här typen av påhittad propaganda är viktig för att höja krigsmoralen.

Det är viktigt att ha den här propagandan, för våra väpnade styrkor är mindre och många tror att vi inte kan vara jämna med dem (ryssarna). Vi behöver det här i krigstider, säger han.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.