Ukrainsk offensiv mot separatister

Krisen i Ukraina

publicerad 1 juli 2014

Sent igår kväll offentliggjorde den ukrainske presidenten Petro Porosjenko att den vapenvila som förhandlats fram mellan Ukraina och Ryssland skulle avbrytas. På tisdagen genomförde landets militära styrkor flera attacker mot de pro-ryska separatisterna i östra Ukraina.

Klockan 22.00 på måndagen löpte tidsfristen ut och den ukrainske presidenten förklarade att det tio dagar långa eldupphöret hade avslutats.

– Vi kommer att gå till attack och befria vårt land. Den upphörda vapenvilan är vårt svar på terrorister, rebeller och alla de som undergräver de civila som är berövade ett normalt fredligt liv, sade Porosjenko i ett tv-sänt tal till nationen sent på måndagskvällen.

Enligt det ryska presidentämbetets hemsida deltog Vladimir Putin tillsammans med Tysklands Angela Merkel och Frankrikes i en telefonkonferens med Porosjenko kort innan dess att vapenvilan avbrutits.

Ryssland och de andra medlande nationerna försökte under mötet att övertala Petro Porosjenko om att förlänga vapenvilan.

Under tisdagen inledde de ukrainska styrkorna sina attacker mot separatisterna i östra Ukraina. Enligt flera nyhetsmedier ska separatisterna ha blivit flygbombade och beskjutna av ukrainska stridsvagnar.

– Efter presidentens tal gick anti-terrorstyrkorna till handling. Vi öppnade artillerield och utförde flyganfall på strategiska platser för terroristerna, sade Oleksiy Dmytrashkovsky, talesperson för den ukrainska militären, enligt The Telegraph.

En som har förståelse för de ukrainska bombräderna och attackerna mot separatisterna i öst är Sveriges utrikesminister Carl Bildt, rapporterar TT. Det är inte första gången som Bildt skyller på Ryssland under det senaste halvårets kris.

EU har hotat att utvidga sina ekonomiska sanktioner mot Ryssland om inte man kan komma till en överenskommelse med regeringen i Kiev.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.