Ukraina spred lögner om ryskt ”mini-Auschwitz”

Kriget i Ukraina

publicerad 10 oktober 2022
- av Redaktionen
Guldtänderna hade inte samlats in från torterade bybor.

Det ukrainska försvarsministeriet deklarerade på Twitter att de påträffat en låda guldtänder i en rysk tortyrkammare och beskrev det hela som ett ”mini-Auschwitz”.

Massmedia i väst hoppade snabbt på nyheten och spekulerade kring hur offren torterats eller mördats innan ryssarna plundrade dem på deras guldtänder. I verkligheten kom dock tandkronorna från den lokala tandläkarens samling som själv bekräftar att tänderna kommer från patienter som han behandlat under årens lopp.

Nyheten om ett ryskt ”mini-Auschwitz” blev viral i Väst och många medier uppmärksammade det makabra fyndet och målade upp en bild med paralleller till andra världskriget där ryska soldater plundrar torterade ukrainska civila på deras guldtänder.

Verkligheten var dock en annan. Den 60-årige tandläkaren Sergey bekräftar för tyska Bild att tandsamlingen inte kommer från någon tortyrkammare – utan är hans egna som han samlat ihop under åren som yrkesverksam.

– Det ser ut som tänderna från min stulna samling. Jag är den ende tandläkaren här så om de hittades här måste det vara mina, säger han.

Tandläkaren förmodar att ryska soldater stulit samlingen eftersom de trott att tandkronorna är gjorda av riktigt guld – egentligen är de tillverkade av rostfritt stål. Han spekulerar vidare i att tänderna kan ha stulits för att skrämma lokalinvånarna.

Klart är dock att de inte kommer från några mördade eller torterade människor utan från personer i byn Pisky-Radkivsksi i Charkov-regionen som genom åren fått problem med sina tänder.

– Herre gud nej! De kommer från människor som jag har behandlat genom åren. Jag tog ut de här tänderna eftersom de var dåliga… Under 30 års tid har jag tagit ut tiotusentals tänder och det här är bara en liten del av dem. Ibland drar jag ut fem till åtta tänder på en dag. Jag har gjort det här i 33 år, berättar Sergey.

Det är oklart varifrån gasmasken, som fotograferats tillsammans med guldtänderna och delats vidare av det ukrainska försvarsministeriet och sedan internationella medier, kommer ifrån. Om denna faktiskt hittats i en rysk tortyrkammare – eller om även detta rör sig om ett förfalskat fynd.

Att tortyr faktiskt ägt rum i byn är någonting Bild och flera andra medier som intervjuat lokalinvånare är noga med att poängtera och man pratar även med vittnen som berättar om hur de eller deras anhöriga misshandlats av ryska soldater och blivit utsatta för andra övergrepp.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!