Ukraina sätter in militären mot separatister

Krisen i Ukraina

Situationen i östra Ukraina trappas upp. Den ukrainske presidenten Oleksandr Turtjynov godkände under söndagen att militären sätts in mot de pro-ryska separatisterna som ockuperar flera regeringsbyggnader i östra Ukraina.

publicerad 13 april 2014

Tidigare på söndagen inledde Kiev en ”fullskalig antiterror-operation” mot separatisterna. Enligt AFP omkom minst två personer efter att operationen inletts.

Samtidigt gick Ukrainas tillförordnade inrikesminister Arsen Avakov ut med en varning till alla boende i Slovjansk. Han uppmanade alla att stanna inomhus och hålla sig ifrån fönstren.

Efter att folket i Krim i förra månaden röstade för att ansluta sig till Ryssland oroas nu den nytillträdda regeringen i Ukraina över att samma sak kan hända med andra ukrainska men ryssvänliga regioner.

President Oleksandr Turtjynov säger att Ryssland är de som ligger bakom protesterna i östra Ukraina. Detta då de vill ”utöka sin kontroll bortom Krim”, enligt The Telegraph.

Just nu befinner sig Sveriges utrikesminister Carl Bildt i Odessa, södra Ukraina. Han ser med stor oro över situationen i landet, men inte utan att anklaga Ryssland för att konspirera.

– Min ukrainske kollega sade att de har mycket klara bevis för att den ryska säkerhetstjänsten FSB agerar i de här städerna, sade Bildt till Dagens Nyheter.

Carl Bildt i Ukraina. Foto: aleksandr.andreiko/CC BY-SA 2.0
Carl Bildt i Ukraina. Foto: aleksandr.andreiko/CC BY-SA 2.0

Bildt samtalade också med den ukrainske utrikesministern Andrij Desjtjitsia under sitt besök på söndagen.

Samtidigt som Rysslands agerande fördöms av de flesta västliga länderna, däribland Sverige, svarar Ryssland på det ukrainska beslutet att inleda antiterror-operation mot de ryssvänliga separatisterna.

– Vi uppmanar Maidan-hantlangarna att omedelbart upphöra med kriget mot sitt eget folk, säger Rysslands utrikesdepartement i ett uttalande enligt RT.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!