Ukraina: “Ryssland använder klusterbomber mot civila”

Kriget i Ukraina

publicerad 4 maj 2024
- av Markus Andersson
Montage: Foto: faksimil/YT, Telegram

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ukrainas riksåklagare, Andrej Kostin, har publicerat ett filmklipp på Telegram som tycks visa ögonblicket för den ryska attacken mot Odessa, som ska ha genomförts med en ballistisk Iskander-missil bestyckad med klusterstridsspets.

Ryssland struntar cyniskt i alla normer i internationell humanitär rätt”, hävdar han.

Minst fem personer ska ha dödats och ytterligare 32 skadats i attacken mot Odessa, där det alltså enligt Kostin skall ha använts ammunition som utformats för att orsaka stor skada på civilbefolkningen, snarare än på soldater och militär infrastruktur.

Inom en radie av 1,5 km från platsen för beskjutningen återfanns metallfragment och raketrester. Utredningen har anledning att tro att beslutet att använda ett sådant vapen fattades medvetet av officerare inom den ryska försvarsmakten för att maximera antalet dödsoffer bland fredliga ukrainare“, skrev Kostin vidare, och tillade att man utreder attacken som ett krigsbrott.

Enligt ukrainska myndigheter dog fem personer i attacken, plus ytterligare en man som kort därefter avled i sviterna av en hjärtattack. Av de 32 skadade, däribland två barn och en gravid kvinna, behövde 25 transporteras till sjukhus. Ett stort antal civila befann sig i det närliggande grönområdet.

Flickan, som inte ens är fem år gammal, är i ett extremt allvarligt tillstånd. Ytterligare sex vuxna vårdas också på intensivvårdsavdelningen”, fortsatte Kostin.

Ryssland: “Attackerade militärbas”

Ryssland presenterar dock en helt annan bild av händelsen och deklarerar att man genomfört en attack mot ett ukrainskt militärt högkvarter som koordinerar trupperna i frontens södra sektor. Enligt Moskva riktades missil- och artilleriattacken mot en militär installation, ukrainska soldater och militär hårdvara.

Man menar att rysk militär aldrig under krigets gång medvetet riktats mot civila mål eller civil infrastruktur.

Det kan dock noteras att det inte är första gången Ukraina anklagar Ryssland för attacker mot civila i Odessa. I Mitten av mars ska ryska ballistiska missiler ha förstört flera hus i staden, vilket enligt lokala myndigheter ledde till att 16 personer dödades och 53 skadades.

I början av mars ska en drönarattack också ha genomförts som ledde till 12 dödsfall, varav fem barn. Även i dessa fall har Ryssland deklarerat att det varit militära mål som angripits.

Stor risk för civila dödsfall

Användandet av klusterbomber är mycket kontroversiellt då de i samband med att de exploderar frigör många mindre sprängladdningar. Dessa sprids över ett stort område och riskerar att orsaka svåra umbäranden för civilbefolkningen och civila dödsfall långt från själva “målet”. Odetonerade sprängladdningar tenderar ofta att ligga kvar på marken för att istället plötsligt detonera när exempelvis barn interagerar med dessa.

Både Ukraina och Ryssland har använt klustervapen under kriget – någonting som fördömts av FN och en rad människorättsorganisationer. Sammanlagt har 120 stater, däribland Sverige, undertecknat ett avtal där man förbinder sig att inte använda, lagra, producera eller leverera klusterbomber.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!