Ukraina får attackera ryskt territorium med tyska vapen

Kriget i Ukraina

publicerad 1 juni 2024
- av Isac Boman
Ukrainska stridsflygplan av typen Su-25UB.

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

8420 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under gårdagen meddelade tyska makthavare att Ukraina får använda de vapen som levererats av Berlin för att angripa mål inne i Ryssland.

Man motiverar beslutet med att Ukraina har rätt att försvara sig från ryska attacker, och hävdar att Tyskland inte befinner sig i krig med Ryssland – även om tyska vapen används vid angrepp mot ryskt territorium.

Enligt ledarna i Berlin har man kommit överens med Zelenskyj-administrationen i Kiev att det är fritt fram att använda de levererade vapnen för att försvara sig mot attacker från positioner i det ryska gränsområdet nära staden Kharkiv.

– Vi är gemensamt övertygade om att Ukraina har rätt, garanterad enligt internationell lag, att försvara sig mot dessa attacker. För att göra det kan landet också använda de vapen som levererats för detta ändamål i enlighet med sina internationella rättsliga skyldigheter, inklusive de som levererats av oss, säger en talesman.

Beskedet innebär en tydlig eskalering från tyskt håll, men samtidigt menar Olaf Scholz att varje nytt steg måste analyseras noga innan det genomförs.

– Vi måste undvika det stora kriget, kriget mellan Ryssland och Nato. Samtidigt måste vi se till att Ukraina kan försvara sitt oberoende och sin suveränitet, deklarerade han nyligen vid ett möte i delstaten Thüringen, rapporterar Reuters.

Att tyska vapen används för att bomba mål på rysk mark kan innebära att man betraktas som en aktiv part i kriget, vilket också ökar risken för ryska repressalier.

Följer USA:s direktiv

Noterbart är att Scholz så sent som i fjol hävdade att det fanns ett samförstånd med Ukraina att västlevererade vapen inte skulle användas för att attackera mål inne i Ryssland – en uppfattning han nu tycks ha övergivit. I veckan påstod han istället att Ukraina hade ”alla möjligheter enligt internationell rätt för vad de gör”.

Det kan också nämnas att Scholz utspel kommer kort efter att USA:s president Joe Biden gett klartecken till Kiev att avfyra USA-levererade vapen mot ryskt territorium, och även Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg höll nyligen ett tal om att Ukraina måste få använda de västerländska vapnen för att attackera mål inne i Ryssland.

Tyska myndigheter vill inte avslöja några detaljer kring hur man önskar att Ukraina använder de vapen som Väst levererat.

En talesman för Kreml sade på fredagen att man redan kände till Ukrainas försök att slå till mot mål på ryskt territorium med vapen från USA, som sedan länge är den överlägset största vapenleverantören till Kiev.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!