Ukraina erkänner mord på ryska journalister

Kriget i Ukraina

publicerad 19 maj 2023
- av Jan Sundstedt
Tv: President Zelenskyj skakar hand med Kyrylo Budanov. Th: Journalisten Daria Dugina och krigsbloggaren Vladlen Tatarsky.

Sedan kriget i Ukraina inleddes har åtskilliga ryska journalister, som anklagats för att stötta Rysslands invasion av landet, blivit mördade. Nu erkänner chefen för Ukrainas militära underrättelsetjänst att man ligger bakom flera mord på personer han beskriver som ”propagandister”.

Det var i augusti förra året som ryska journalisten Daria Dugina avled när en bomb detonerade under hennes bil i Moskva. Hon var dotter till den politiske analytikern, filosofen och strategen Aleksander Dugin som många menar haft inflytande på Vladimir Putin.

Även den ukrainsk-födde krigsbloggaren Vladlen Tatarsky avled i april i år efter att en bomb detonerats på ett kafé där han vistades. I samband med det dog även ett trettiotal till. Den ryske författaren Zachar Prilepin blev också utsatt för en bombattack där han lyckades överleva, men fick två brutna ben.

Nu erkänner chefen för Ukrainas militära underrättelsetjänst, Kyrylo Budanov, att man medvetet riktat in sig på ryska ”propagandister”, rapporterar Samnytt.

Vi har framgångsrikt riktat in oss på en hel del människor. Det har varit väl omtalade fall som alla känner till, tack vare mediebevakningen, säger Budanov enligt The Times.

Budanov nämner inte namn på vilka ”propagandister” man riktat in sig på och dödat. Tidigare har dock president Volodymyr Zelenskyj förnekat att man på något sätt varit inblandad i journalisternas död.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!