Tyskland: ”Vi står inför den värsta svälten sedan andra världskriget”

publicerad 10 maj 2022
- av Sofie Persson
Redan idag lider 300 miljoner människor av akut hunger.

Vi står inför den största hungerkrisen sedan andra världskriget, menar Tysklands utvecklingsminister Svenja Schulze. Kriget i Ukraina har gjort att man inte kunnat exportera grödor som tidigare och konsekvenserna blir att miljontals dör av hunger. En åtgärd, menar Schulze, är att sluta lägga mat i biltankarna.

Vi måste sluta lägga mat i tanken – oavsett om det är vete, palmolja, raps eller majs, säger hon.

Ukraina har tack vare sitt bördiga land kunnat exportera en stor mängd grödor till omvärlden, på grund av kriget har nu en stor del av den exporten stoppats. Hamnarna i Ukraina står utan verksamhet, fyllda med spannmål som skulle ha transporterats till bland annat fattiga länder i tredje världen. I förra veckan larmade FN:s livsmedelsprogram World Food Programme om att ytterligare 44 miljoner människor i tredje världen står inför svält och vädjade att hamnarna åter skulle öppna och transportera de livsviktiga spannmålen.


Annonser:


Nu varnar även Tysklands utvecklingsminister Svenja Schulze att vi är på väg mot en global hungerkris och står inför den värsta svälten sedan andra världskriget.

Situationen är mycket dramatisk. På grund av coronapandemin, extrem torka och nu även kriget har livsmedelspriserna världen över ökat med en tredjedel och är nu på rekordnivåer. Världslivsmedelsprogrammet räknar för närvarande med att minst 300 miljoner människor lider av akut hunger, och de måste hela tiden revidera sina prognoser uppåt. Det bistra budskapet är att vi står inför den värsta svälten sedan andra världskriget, med miljontals döda, säger Schulze till tyska Bild.

Schulze fortsätter och menar att man även bör titta på användningen av spannmål vid tillverkning av biobränsle och att detta bör reduceras till noll, inte enbart i Tyskland utan i alla länder.

Vi måste sluta lägga mat i tanken – oavsett om det är vete, palmolja, raps eller majs.  I Tyskland häller vi 2,7 miljarder liter bränsle från vegetabiliska oljor i våra biltankar varje år. Det motsvarar nästan hälften av Ukrainas skörd av solrosolja, menar hon.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.