Tyskland: Saudiska missionärer sprider wahhabism i Kosovo

publicerad 23 maj 2017
Moské i Prizren, södra Kosovo.

Den tyska regeringen påstår att semi-statliga grupper i Saudiarabien och andra gulfstater finansierar moskébyggen och missionärer som sprider wahhabism i Kosovo.

Regeringens uttalande var ett svar på en fråga från en förbundsdagsledamot. I svaret skriver regeringen bland annat att missionärer och från Saudiarabien och andra gulfstater finansieras av donationer, icke-statliga organisationer och semi-statliga organisationer. Även moskébyggen finansieras från gulfstaterna.

“Saudiarabiska missionärsorganisationer är också aktiva i Kosovo och sprider den saudiska wahhabiska tolkningen av islam, exempelvis genom att skicka imamer”, skriver den tyska regeringen i sitt svar, enligt dagstidningen Die Welt.

Förbundsdagsledamoten som frågade regeringen om islamismen i Kosovo var vänsterpartisten Sevim Dagdelen. Enligt Dagdelen har Kosovo utvecklats till att bli ett “terrorcentrum” i regionen på grund av att Natos fredsbevarande styrkor i Kosovo (KFOR) – där tyska trupper deltar – inte gjort någonting åt problemet.

– Under KFOR:s överseende har Kosovo utvecklats till ett islamiskt terrorcentrum i regionen. Det är skandalöst att på grund av de tyska soldaternas närvaro, saudiska förespråkare av våld och hat oförhindrat kunnat utveckla sin ideologi, sade Sevin Dagdelen och anklagade den tyska regeringen för att ha försökt dölja för allmänheten att Islamiska staten rekryterat många medlemmar från Kosovo.

Wahhabism är en ultrakonservativ och fundamentalistisk tolkning av sunniislam. Idag förespråkas wahhabism av gulfstater som Saudiarabien och Qatar. Även Islamiska staten står wahhabismen nära.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!