Utrikes

Tyskland säljer kärnvapenkapabla ubåtar till Israel

Israelisk ubåt av "Dolphin"-klass

Tyskland och Israel har kommit överens om en affär med tyska ubåtar. Israel ska betala 19 miljarder kronor för tre ubåtar av “Dolphin”-klass, som kan bestyckas med kärnvapen.

Det israeliska köpet av ubåtarna godkändes i veckan av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Ubåtsaffären kallas i israelisk media för “kontroversiell” då affären kantats av mutanklagelser. Bland annat eftersom Miki Ganor, en företrädare för ThyssenKrupp som tillverkar ubåtarna, dömts till fängelse i Israel för korruption. Ganor, som är av judisk börd, har nära kopplingar till Benjamin Netanyahu, rapporterar Jerusalem Post.
De tre Dolphin-ubåtarna är specialbyggda för israelerna och kan kärnvapenbestyckas. Affären kommer kosta Israel cirka 14,5 miljarder kronor.

Ubåtarna väntas dock inte tas i tjänst förrän 2027. Israel har sedan tidigare köpt in sex ubåtar från Tyskland.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!