Tyskarna vill byta ut Scholz – 70 procent missnöjda

publicerad 21 augusti 2023
- av Jan Sundstedt
Olaf Scholz är inte särskilt populär på hemmaplan.

En färsk mätning visar att majoriteten tyska väljare är missnöjda med förbundskansler Olaf Scholz och hans regeringsarbete.

Enligt en undersökning genomförd av INSA, för den tyska tidningen Bild, vill nästan två tredjedelar, 64 procent, av de tyska väljarna byta ut den nuvarande regeringen. Hela 70 procent är också missnöjda med hur regeringen arbetar – och endast 22 procent anser att de gör ett bra jobb.

Scholz leder den så kallade trafikljuskoalitionen som består av SPD (Socialdemokraterna), De Gröna och FDP (Fria Demokraterna). Alla dessa tre partier har sett ett minskat stöd i opinionen efter 18 månader vid makten och numera tycker bara en av fem tyskar att regeringskoalitionen gör ett bra jobb.

Internt finns det också tydliga tecken på motsättningar inom koalitionen. Ett exempel är när familjeminister Lisa Paus från De Gröna stoppade ett stödpaket avsett för den tyska industrin.

Denna utveckling speglar en större trend i tyska opinionen. En annan undersökning, utförd av Forsa Institute, visade att förtroendet för regeringen sjunkit till historiska lågvattenmärken. Hela 69 procent av tyskarna svarade där att landets ledarskap är inkapabla att lösa de utmaningar de står inför.

Förtroendet för myndigheternas förmåga har också minskat på senare tid; endast 27 procent litar fortfarande på sina tjänstemän, en minskning med två procentenheter jämfört med föregående år.

Ytterligare en mätning, beställd av Tysklands public service-organisation ARD, tidigare i augusti, visade att allmänhetens stöd för den tyska regeringen har sjunkit drastiskt till 21 procent, från 60 procent 2020.

Hermann Binkert, chef för opinionsinstitutet INSA, beskriver situationen som en ”skymning” för Scholz och det är tydligt att den tyska regeringen och förbundskanslern står inför utmanande tider med tanke på det omfattande missnöjet från väljarkåren.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!