Tyska delstater förbjuder “Z” som symbol

Kriget i Ukraina

publicerad 29 mars 2022
- av Sofie Persson
Ryska trupper i Mariupol tv. Th Boris Pistorius, Tysklands inrikesminister.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Två delstater i Tyskland har förbjudit symbolen ”Z”, eftersom den förknippas med stöd för Ryssland. Använder man symbolen i det syftet riskerar man fängelse i upp till tre år.

Sedan början av krisen i Ukraina har man kunnat se vita ”Z”-symboler på ryska stridsvagnar och uniformer. Det står för ”Za pobedu”, eller på svenska ”för seger”. Det har i sin tur blivit en symbol som förknippas med stöd för Ryssland.

Symbolen har därför också använts på andra platser i världen och markerats på exempelvis byggnader eller bilar för att visa stöd för landet.

Detta ska ha förekommit även i delstaten Niedersachsen, som nu beslutat att vidta straffrättsliga åtgärder för den som använder sig av symbolen.

Alla som använder “Z”-symbolen för att offentligt uttrycka sitt godkännande av Rysslands presidents anfallskrig mot Ukraina måste nu förvänta sig straffrättsliga konsekvenser i Niedersachsen, säger inrikesminister Boris Pistorius, enligt tyska Süddeutsche Zeitung.

Även i Bayern har man beslutat sig för att kriminalisera användandet av symbolen, rapporterar The Local. Om man använder symbolen exempelvis vid en demonstration eller markerar den på byggnader riskerar man upp till tre år i fängelse eller böter.

Det är ännu oklart om fler delstater i landet väljer att förbjuda symbolen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!