Utrikes

Tyska barn får lära sig att ange föräldrar med ”fel” åsikter

Bilden är illustrativ

En statligt finansierad broschyr som tränar barn att informera myndighetspersoner om föräldrar som uttrycker sig negativt om flyktingar, skapar skandal i Tyskland.

Den Berlin-baserade frivilligorganisationen Amadeu Antonio Foundation finansieras av federala ministeriet för familjeaffärer i Tyskland. Organisationens uppgift är att ”bekämpa rasism och hat” i det tyska samhället.
För att genomföra denna statligt finansierade åsiktskontroll har nu organisationen gett ut en kontroversiell broschyr som bland annat lär barn att spionera på föräldrar med ”felaktiga högeråsikter”. Den 60 sidor tjocka broschyren ger riktlinjer och råd om hur man ska agera när någon exempelvis uttrycker sig negativt om flyktingar framför barn.

I ett av broschyrens pedagogiska exempel beskrivs två barn, vilkas föräldrar antas ha ”felaktiga högeråsikter”. Detta avslöjas, enligt manualen, av att barnen klär sig enligt stereotypa könsroller:

”Dottern bär klänning och har flätor och hjälper till med hushållsarbete, medan sonen får mera fysiskt utmanande uppgifter”, vilket gör föräldrarna klart misstänkta, enligt spionmanualen.

Tysklands största tidning Bild kallar broschyren ”en träningsguide” för att värva barn som potentiella informatörer mot sina egna föräldrar. Gunnar Schupelius, chefkolumnist på Berliner Tageszeitung BZ tycker att broschyren är att “gå för långt”.

Det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland har gått ut och anklagat frivilligorganisationen för ”Stasi-metoder” och kallar det ”ofattbart” att ett federalt ministerium försöker förvandla tyska barn till spioner och angivare.

 

Broschyren kan läsas i sin helhet här.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!