Tysk politiker sa ”Allt för Tyskland” – ställs inför rätta

publicerad 3 december 2023
- av Jan Sundstedt
Björn Höcke talar på ett AfD-event i byn Mödlareuth.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den tyske politikern Björn Höcke från Alternativ för Tyskland (AfD) kommer att ställas inför rätta i den regionala domstolen i storstaden Halle för att ha använt ”ett nazistisk vokabulär”.

Det påstådda brottet består i att Höcke under ett tal sagt till publiken: ”Allt för vårt hemland, allt för Sachsen-Anhalt, allt för Tyskland”.

Den högre regionala domstolen i Naumburg i delstaten Sachsen-Anhalt bekräftade på torsdagen ett överklagande från åklagarmyndigheten och banade därmed väg för rättegången, rapporterar Deutsche Welle. Rättegången tillkännagavs redan i september, men det var fortfarande oklart om Höcke skulle ställas inför rätta i Halle, där åklagarna lämnade in åtalet, eller i den mindre staden Merseburg, där han höll sitt tal.

Trots att distriktsdomstolen beslöt att hålla rättegången i den senare staden, var den högre regionala domstolen av en annan åsikt och menade att allmänintresset och Höckes kändisskap motiverade att hålla rättegången i Halle – den största staden i förbundslandet Sachsen-Anhalt.

Förbjudet slagord

Åklagarsidan menar att Höcke använt en ”förbjuden nazistisk slogan” under ett offentligt tal 2021 och pekar på att just slagordet ”Allt för Tyskland” brukade användas av NSDAP:s paramilitära undergrupp Sturmabteilung under 1930-talet.

I Tyskland är det mesta som anses hylla eller glorifiera Adolf Hitler och det nationalsocialistiska riket, eller dess ideologi, sedan länge kriminaliserat och kan leda till hårda straff.

Björn Höcke, som leder AfD i förbundslandet Thüringen, får av vem som helst kallas ”fascist” och liknande epitet, efter beslut av annan domstol, utan att riskera att dömas för förtal.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!