Tysk politiker: Israelmotståndare ska nekas medborgarskap

publicerad 12 juni 2021
- av Per Nordin
Mathias Middelberg i den tyska förbundsdagen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den tyske parlamentarikern Mathias Middelberg kräver att invandrare som ”ifrågasätter Israels existens” eller bränner Israels flagga ska förlora möjligheten att få medborgarskap i Tyskland.

Middelberg som är medlem i CDU och talesperson för policyfrågor på inrikesnivå menar att “antisemiter” bör förhindras att få tyska medborgarskap och att detta även ska gälla för dem som är motståndare till statsbildningen Israel.

– Lagen om medborgarskap bör tydligt förbjuda naturalisering av personer som har begått antisemitiska handlingar, förkunnade Middelberg för den tyska tidningen NOZ inför en parlamentarisk debatt om frågan som ska hållas senare i veckan.

Tyskland har redan en av världens hårdaste lagstiftningar på området. Det är bland annat belagt med hårda straff att ifrågasätta eller förneka delar av den historiska bilden av förintelsen – något som traditionellt kopplats samman med “hets” mot judar som folkgrupp.

CDU-parlamentarikern anser dock att detta inte räcker utan vill att även att ifrågasättande av Israels legitimitet som statsbildning ska vara skäl nog för att neka någon medborgarskap.

– Den som hetsar allmänheten mot judar, ifrågasätter staten Israels existens eller bränner en israelisk flagga ska inte kunna bli tysk medborgare, menar han.

Tidigare har Tysklands förbundskansler Angela Merkel deklarerat att Tyskland har ett direkt ansvar för Israels ”säkerhet” – ett uttalande som Middelberg passade på att hänvisa till.

CDU-ledamoten vill nu att Socialdemokraterna och CDU:s konservativa koalitionspartners går samman och röstar igenom förändringen av lagen.

Bakgrunden är delvis att Tyskland under den senaste tiden präglats av konflikter där framförallt arabiska invandrargrupper eldat upp israeliska flaggor och kastat sten mot synagogor efter att stridigheterna mellan Israel och Palestina intensifierats.

Angela Merkel har också deklarerat att alla som ”tar judehatet till våra gator” bryter mot den tyska grundlagen. Tyskland har också uttryckt sitt stöd för regeringen i Tel Aviv och fördömt palestinska raketattacker mot israeliska mål.

Tyska vänsterliberaler har länge hävdat att det är påstådda högerextremister som ligger bakom attackerna mot judiska mål i Tyskland. När en lista över 111 misstänkta brottslingar för sådana dåd släpptes så visade det sig dock att nästan samtliga hade arabisk bakgrund – främst från Libanon och Syrien.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!