Tveksamheter kring påstått rasistiska motiv för polisvåld i USA

publicerad 27 maj 2020
- av Per Nordin
En asiatisk polisman vid gripandet.

Efter att en svart man dött under ett polisingripande i Minnesota har debatten om det det påstått rasistiska polisvåldet återigen blossat upp i landet. Vad som däremot inte nämns är att en av poliserna på plats var av östasiatiskt ursprung och några rasistiska motiv har heller inte kunnat fastslås.

Efter att en svart man med ett knä mot nacken trycktes ner av polis mot marken vid ett ingripande och sedan avled har hela det massmediala och politiska etablissemanget i USA fördömt poliskåren. Demonstrationer i Minneapolis har anordnats för att få stopp på vad man menar är strukturellt våld mot den svarta befolkningen.

Fyra poliser som deltog vid gripandet har dessutom fått sparken och politiska aktivister har varit snabba att deklarera att det rör sig om ännu ett rasistiskt mord utfört av polisen. Till och med borgmästaren i Minneapolis Jacob Frey har gått ut och sagt att det inte ska vara ”en dödsdom att vara svart i USA”.

Något som inte har lyfts fram är att minst en av poliserna under det kontroversiella gripandet var av östasiatiskt ursprung, inte ens när borgmästaren deklarerade att de poliser som låter övervåldet ske beter sig lika illa som dem som står för övervåldet. Trots att alla poliser inte var vita har händelsen alltså lyfts fram som ett exempel på strukturellt vitt våld mot svarta medborgare.

Det finns heller ingenting som tyder på att poliserna skulle haft rasistiska motiv eller ha gett sig på mannen på grund av hans hudfärg eller rastillhörighet. Tvärtom visar all tillgänglig statistik på att svarta är extremt överrepresenterade när det kommer till grov brottslighet i landet, inklusive våldsbrott och att det är därför de oftare är föremål för polisinsatser snarare än oproportionerligt övervåld av rasistiska skäl.

Det är också långt ifrån första gången som polisvåld mot svarta medborgare används som ursäkt för att hetsa igång kravaller och oroligheter, något som snarare har varit regel än undantag varje gång en svart amerikan dödats av polis, men däremot betydligt mer sällan när det har handlat om vita offer.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


112 890 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.