Tusentals uttryckte stöd till hockeytränare som fick rasistiskt sms – nu verkar allt vara påhittat

publicerad 22 oktober 2019
NHL-spelaren Evander Kane.

Den muslimske hockeytränare Talha Javaid påstod att han fått ett rasistiskt sms från en förälder till en spelare. Händelsen blev viral och tusentals uttryckte sitt stöd till tränaren. Nu verkar det dock som att hela historien är påhittad.

Enligt Javaid själv tränade han ungdomar gratis i en rink i East Lansing, i den amerikanska delstaten Michigan. Javaid själv bor i Windsor i Kanada. En dag ska han ha fått ett ”rasistisk sms” från en förälder till en spelare. I sms:et från ”Chase” stod det bland annat att Javaid inte vore lämplig som tränare eftersom han är muslim.

Javaid delade sedan sms:et på social medier och fick stor spridning. Tusentals uttryckte sitt stöd, däribland även den professionella hockeyspelaren Evander Kane.

Händelsen blev dock även ifrågasatt och journalister började att gräva i historien. Enligt en reporter på Yahoo Sports ska Javaid sagt att han hyrde rinken Suburban Ice i East Lansing, medan personalen på Suburban Ice säger att de aldrig hört talas om honom eller hans ungdomssatsning. Ingen annan personal från närliggande rinkar hade heller hört talas om eller bokat in honom.

Det är heller inte första gången Javaid utsätts för ”rasism”. 2017 hittade han ett lapp på sin bil utanför en hockeyrink i Windsor där det stod att han ”skulle åka hem och göra Kanada storslaget igen”.

News 10 har försökt komma i kontakt med Javaid, men inte fått något svar.

 

Källa:
Wilx News 10
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.