Utrikes

Turkiet rasar när USA erkänner folkmordet på armenier

Foto från kristet kvarter i Adana 1909.

Det amerikanska representanthuset erkänner nu det turkiska folkmordet på armenier 1915. Den turkiske utrikesministern menar att beslutet är skamligt och att det bara är en hämnd för att Turkiet gått in i nordöstra Syrien.

Mellan 1915 och 1923 dödades mer än 1,5 miljoner armenier i det dåvarande ottomanska imperiet. De organiserade massmorden har sedan millennieskiftet erkänts som ett faktiskt folkmord av allt fler stater och under tisdagen valde alltså också USA att klassa händelserna som ett folkmord och brott mot mänskligheten med siffrorna 405 mot 11.
Beslutet bedöms leda till försämrade relationer mellan USA och Turkiet och den turkiske utrikesministern Mevlut Cavusoglu menar att erkännandet bara kom till av utrikespolitiska skäl och som en direkt hämnd för Turkiets militära operationer i nordöstra Syrien.

De vars projekt blev omintetgjorda vänder sig istället till föråldrade resolutioner. Grupper som tror att de kan hämnas på det här sättet har fel. Det här skamliga beslutet och de som utnyttjar historiska händelser i politiken är av noll och intet värde för vår regering och vårt folk“, skriver han på Twitter.

 

Källa: Reuters

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • armenier
  • Turkiet