Turkiet har importerat 628 ton tårgas under de senaste tolv åren

publicerad 4 juni 2013

Turkiet har inhandlat tårgas och pepparspray, främst från USA och Brasilien, till ett värde av 140 miljoner kronor under de senaste 12 åren.

USA som är kända för sin export av material som används för att kontrollera folksamlingar – skakas nu av stora protester, skriver Russia Today.

Enligt Amnesty International så har USA även i år sålt 140 000 tårgasbehållare till Egypten. Värdet på affären landade på drygt 17 miljoner kronor.

Samtidigt pågår en av Turkiets största revolutioner på åratal när 100 000-tals turkar begett sig ut på gatorna i främst Istanbul och Ankara för att protestera mot de nuvarande regeringen.

Trots att det nuvarande regeringspartiet AKP röstats fram på demokratisk väg så har nu missnöjet växt sig så stort att strejker till stöd för de som demonstrerar anordnats runt om i landet.

Rapporter om den turkiska polisens övervåld mot demonstranterna har nu fått FN att reagera och man har bett premiärministern Tayyip Erdogan att ta avstånd.

– Vi är bekymrade över de rapporter vi får in som beskriver hur polisen använder övervåld mot demonstranterna i Turkiet, sade FN:s kommissionsledamot för mänskliga rättigheter, Cecile Pouilly, under tisdagen enligt iranska Alalam News.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.