Inbördeskriget i Syrien

Trumpadministrationen stryper CIA:s vapenutdelning till syriska rebeller

(t.v) Syriska rebeller ur Fria syriska armén (FSA). (t.h.) CIA-chefen Mike Pompeo.

De rebeller i Syrien som strider mot landets president Bashar al-Assad kan inte räkna med att bli beväpnade av CIA. Detta efter att Trumpadministrationen avslutat det CIA-program som förser rebellerna med vapen.

Sedan 2013 har den amerikanska underrättelsetjänsten CIA försett de påstått moderata rebellerna i Syrien med vapen. Detta är dock någonting som inte kommer att pågå längre.
Enligt Washington Post har CIA-chefen Mike Pompeo, säkerhetsrådgivaren H.R. McMaster och president Donald Trump fattat beslutet att avbryta CIA:s vapenutdelning till rebellerna.

Källor inom Trumpadministrationen säger att beslutet fattades kort efter att Trump samtalade med Rysslands president Vladimir Putin under G20-mötet i Hamburg tidigare i månaden. Ryssland är involverade militärt i inbördeskriget och stödjer Syriens president Bashar al-Assad med riktade flygangrepp. USA och Ryssland har även, efter G20-mötet, kommit överens om att upprätta en vapenvila i ett område i sydvästra Syrien, nära gränsen till Jordanien.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!