Trumpadministrationen stryper CIA:s vapenutdelning till syriska rebeller

publicerad 20 juli 2017
(t.v) Syriska rebeller ur Fria syriska armén (FSA). (t.h.) CIA-chefen Mike Pompeo.

De rebeller i Syrien som strider mot landets president Bashar al-Assad kan inte räkna med att bli beväpnade av CIA. Detta efter att Trumpadministrationen avslutat det CIA-program som förser rebellerna med vapen.

Sedan 2013 har den amerikanska underrättelsetjänsten CIA försett de påstått moderata rebellerna i Syrien med vapen. Detta är dock någonting som inte kommer att pågå längre.

Enligt Washington Post har CIA-chefen Mike Pompeo, säkerhetsrådgivaren H.R. McMaster och president Donald Trump fattat beslutet att avbryta CIA:s vapenutdelning till rebellerna.

Källor inom Trumpadministrationen säger att beslutet fattades kort efter att Trump samtalade med Rysslands president Vladimir Putin under G20-mötet i Hamburg tidigare i månaden. Ryssland är involverade militärt i inbördeskriget och stödjer Syriens president Bashar al-Assad med riktade flygangrepp. USA och Ryssland har även, efter G20-mötet, kommit överens om att upprätta en vapenvila i ett område i sydvästra Syrien, nära gränsen till Jordanien.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!