Trumpadministrationen stryper CIA:s vapenutdelning till syriska rebeller

publicerad 20 juli 2017
(t.v) Syriska rebeller ur Fria syriska armén (FSA). (t.h.) CIA-chefen Mike Pompeo.

De rebeller i Syrien som strider mot landets president Bashar al-Assad kan inte räkna med att bli beväpnade av CIA. Detta efter att Trumpadministrationen avslutat det CIA-program som förser rebellerna med vapen.

Sedan 2013 har den amerikanska underrättelsetjänsten CIA försett de påstått moderata rebellerna i Syrien med vapen. Detta är dock någonting som inte kommer att pågå längre.

Enligt Washington Post har CIA-chefen Mike Pompeo, säkerhetsrådgivaren H.R. McMaster och president Donald Trump fattat beslutet att avbryta CIA:s vapenutdelning till rebellerna.


Annonser:


Källor inom Trumpadministrationen säger att beslutet fattades kort efter att Trump samtalade med Rysslands president Vladimir Putin under G20-mötet i Hamburg tidigare i månaden. Ryssland är involverade militärt i inbördeskriget och stödjer Syriens president Bashar al-Assad med riktade flygangrepp. USA och Ryssland har även, efter G20-mötet, kommit överens om att upprätta en vapenvila i ett område i sydvästra Syrien, nära gränsen till Jordanien.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.