Trump varnar Israel: “Ompröva Gazastrategin eller förlora omvärldens stöd”

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 28 mars 2024
- av Redaktionen
Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu (2020).

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I en intervju med tidningen Israel Hayom delade USA:s tidigare president Donald Trump med sig av sin syn på Israels pågående militära operationer i Gaza. Han betonade vikten av att snabbt avsluta konflikten för att bibehålla Israels internationella stöd.

– Ni måste avsluta ert krig. Ni måste få det gjort, och jag är säker på att ni kommer att göra det, och vi måste få fred. Det här kan inte fortsätta, och jag vill säga att Israel måste vara mycket försiktigt. För ni håller på att förlora en stor del av världen, ni håller på att förlora en stor del av ert stöd.

Trump fortsatte sedan med att diskutera det förändrade politiska stödet för Israel i USA och noterade en skarp kontrast från det förflutna.

– Ni har inte det stöd ni brukade ha. För 15 år sedan hade Israel den starkaste lobbyn. Om du var politiker kunde du inte säga något dåligt om Israel, det skulle vara slutet på din karriär. Idag är det nästan tvärtom. Ni har AOC plus tre, ni har dessa galningar, uppriktigt sagt. Du har AOC plus tre plus massor av andra. Och allt de gör är att tala illa om Israel. De hatar det judiska folket.

“Bästa presidenten i historien för Israel”

När Trump reflekterade över sin tid i ämbetet lyfte han fram sina viktigaste åtgärder som underströk hans engagemang för Israel och hävdade med karaktäristisk självsäkerhet:

– Jag har varit den bäste presidenten i historien med en faktor tio för Israel.

Han nämnde sitt beslut att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem och officiellt erkänna staden som Israels huvudstad, en tydlig nick till förmån för Israels suveränitet.

Dessutom bidrog hans regerings roll i förhandlingarna om Abraham-avtalet till en aldrig tidigare skådad normalisering mellan Israel och flera arabländer, vilket omformade det diplomatiska landskapet i regionen. Trumps erkännande av Israels suveränitet över Golanhöjderna innebar dessutom ett betydande politiskt skifte och avsteg från det långvariga internationella samförståndet om regionens status.

Stark varning om Iran

Mot slutet av intervjun utfärdade Trump en skarp varning om det regionala hot som Iran utgör, särskilt när det gäller landets kärnvapenambitioner. Han betonade den prekära situation Israel befinner sig i och sade,

– Ni har många människor på utsidan som inte är vänligt inställda till Israel, och de kommer aldrig att bli vänligt inställda till Israel, och du måste vara mycket försiktig. Ni befinner er i ett mycket farligt grannskap och när Iran får kärnvapen kommer ni att tala till dem på ett helt annat sätt än ni gör just nu.

Trump var övertygad om att Iran aldrig skulle skaffa kärnvapen under hans ledning, men uttryckte oro över den nuvarande administrationens hantering av frågan och betonade att det är bråttom och att mycket står på spel i Mellanösterns komplexa, “farliga” och “antändningsbara” geopolitiska landskap.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!