Trump tilldelas sionistiskt hederspris

Den judiska lobbyn

publicerad 21 oktober 2022
- av Redaktionen
Donald Trump vid Västra muren i Jerusalem.

USA:s förre president belönas med Theodor Herzl-medaljen av Zionist Organization of America (ZOA) med motiveringen att han är ”den bäste vän Israel någonsin haft i Vita huset”.

Lobbyorganisationen ZOA har som uttalat syfte att på olika sätt förbättra relationerna mellan USA och Israel och medaljen han tilldelas är döpt efter den politiska sionismens grundare – den judisk-österrikiske aktivisten Theodor Herzl som redan på slutet av 1800-talet argumenterade för behovet av en judisk nationalstat.

I ett e-postmeddelande som skickats ut till ZOA:s medlemmar skriver organisationen att man vill hedra Trump för att han varit ”den bäste vän Israel någonsin haft i Vita huset”. Miljardären Miriam Adelson kommer att dela ut priset under en ceremoni i New York senare i november där även andra mindre prestigefyllda sionistiska priser kommer att delas ut.

Donald Trump ses som en ovanligt god vän till Israel och sionismen av en rad skäl – bland annat eftersom han flyttade USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, erkände Israels suveränitet över Golanhöjderna och stoppade den amerikanska finansieringen av flera pro-palestinska organisationer och projekt.

Vidare utmärker sig ex-presidenten genom att vara den förste amerikanske ledare som besökt Västra muren i Jerusalem, erkänt judiska bosättningar på Västbanken som legitima och utfärdat presidentorder för att särskilt skydda judiska studenter i USA.

Donald Trump har själv tidigare hävdat att han är ”historiens mest Israelvänlige amerikanske president” och anklagat Demokraternas väljare för att vara ”mycket illojala mot Israel och det judiska folket” – uttalanden som mötte starka protester bland mer vänsterliberala judiska ledare.

Även Israels dåvarande premiärminister Benjamin Netanyahu har kallat Trump för ”Israels bästa vän någonsin i Vita huset” och en undersökning gjord av Pew Research Center 2019 har också visat att Israel var det enda land där en majoritet av befolkningen (55 procent) stödde Trumps förda politik.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.