Trump till Netanyahu: Ta det lugnt med bosättningarna

publicerad 16 februari 2017
Ariel, en av de största judiska bosättningarna på Västbanken.

Under onsdagen gästade den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu Vita huset och Donald Trump. Under en gemensam presskonferens talade Trump direkt till Netanyahu och bad Israel att inte fortsätta bygget av bosättningar i det ockuperade Västbanken.

Under Barack Obamas åtta år som amerikansk president har relationerna mellan USA och deras “främsta allierade” Israel blivit frostiga, trots att Obama avslutade sitt presidentskap med att ge Israel över 300 miljarder kronor i militärt bistånd, den största affären gällande militärt bistånd i historien.

Den nuvarande presidenten Donald Trump har tidigare sagt att USA kommer fortsätta vara allierat med Israel oavsett vad och har hyllats av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Men president Trumps administration har även kritiserat Israels byggande av bosättningar i det av Israel ockuperade Västbanken.

Under en gemensam presskonferens med Netanyahu, som var på statsbesök till Vita huset, bad Trump Netanyahu att lugna ner sig med byggandet av bosättningar.

– Angående bosättningarna så skulle jag vilja att du håller igen lite. Vi kommer att arbeta fram någonting, sade Trump och bedyrade sin goda relation med “Bibi” Netanyahu.

– Men jag och Bibi har känt varandra under en lång tid; en smart man och bra förhandlare. Jag tror att vi kommer att komma fram till en bra deal. Det kan vara en större och bättre deal än personerna i det här rummet ens kan förstå. Så låt oss se vad vi kan göra.

Trump fick sedan frågor från media gällande hans uttalande om han kan tänka sig att stödja en enstatslösning i Israel-Palestina-frågan. Trump svarade med att säga att han stödjer den lösning som båda parter tycker bäst om, vilket möttes av skratt från en road Netanyahu.

Trumps uttalande om de israeliska bosättningarna har fått beröm från den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, rapporterar RT.

 

Presskonferensen med Donald Trump och Benjamin Netanyahu kan ses i sin helhet nedan:

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!