Trump ska offentliggöra JFK-dokumenten

Kennedymordet

publicerad 21 oktober 2017
USA:s president John F. Kennedy färdas genom Dallas gator den 22 november 1963, bara minuter innan han mördas

De sista dokumenten som rör mordet på USA:s president John F. Kennedy ska släppas till allmänheten. Det meddelade den nuvarande presidenten Donald Trump under lördagen.

Den 22 november 1963 sköts USA:s president John F. Kennedy till döds i Dallas, Texas. Warrenkommissionen kom fram till att Lee Harvey Oswald, som hävdade sin oskuld, utförde mordet. Oswald mördades innan rättegången mot honom hann genomföras, vilket är en av många anledningar till att över 61 procent av amerikanerna inte tror att det var Oswald ensam som låg bakom presidentmordet.

Nu vill president Donald Trump att de sista hemligstämplade dokumenten kring mordet på JFK ska offentliggöras. Under lördagen skrev Trump på Twitter att ”med förbehåll för ytterligare information tillåter jag, som president, att öppna de sedan länge blockerad och klassificerade JFK-filerna”.

Dokumenten om JFK-mordet som Trump i nästa vecka ska offentliggöra för allmänheten består av tusentals sidor av information som hittills varit okänd för allmänheten, rapporterar BBC.

Trumps besked hänger ihop med det beslut den amerikanska kongressen fattade 1992 om att JFK-dokumenten skulle offentliggöras om 25 år, alltså 2017.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.