Trump fortsätter ta hem delstater

Presidentvalet i USA

publicerad 6 mars 2024
- av Sofie Persson
Nikki Haley ser inte ut att ha en chans mot Donald Trump.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Trump tog hem segern i 12 delstater under tisdagen medan Haley endast tog hem en. Samtidigt fortsätter Joe Biden att hem röster på den demokratiska sidan.

Supertisdagen är traditionellt den största dagen i landet vad gäller primärval och valmöten före den egentliga valdagen i november. Vanligen har endast en eller två delstater  primärval under samma dag, men i år röstade 16 stater och ett territorium i USA om vem de vill ska kandidera för presidentposten. Därför är dagen en stark indikator på vilka som kommer att kandidera för Republikanerna respektive demokraterna i presidentvalet den 5 november.

Donald Trump fortsätter att utklassa sin motståndare Nikki Haley för att bli republikanernas presidentkandidat, rapporterar CNN. Han har hittills blivit segrare i tolv av staterna som röstade under tisdagen, samtidigt som Haley endast stod som segrare i Vermont. Tidigare har hon också vunnit Washington DC.

Joe Biden, som inte har någon direkt utmanare på den demokratiska sidan, tog hem segern i alla 16 staterna förutom det amerikanska territoriet Samoa.

För att vinna republikanernas nominering behöver man ha minst 1 215 av 2 429 delegater. Trump har i skrivande stund 936. För demokraterna krävs 1 968 av 3 934, där Biden för tillfället har 1 340.

Ännu står det således inte helt klart att Trump och Biden återigen ställs mot varandra i årets presidentval, men det är något som kan avgöras redan nästa vecka.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!