Trots misstänkt valfusk: Joe Biden utropar sig själv till segrare

Presidentvalet i USA

publicerad 9 november 2020
- av Isac Boman
Joe Biden och vicepresidentkandidaten Kamala Harris med sina respektive.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Enligt osäkra siffror ska Joe Biden ha fått fler röster än någon annan presidentkandidat någonsin i USA:s historia – ett resultat som förvånat politiska betraktare och ifrågasätts på bred front efter graverande uppgifter om valfusk i USA. Det förmenta resultatet speglade heller inte av sig i uppslutningen till Bidens segertal, som hölls inför en ytterst modest publik i Wilmington, Delaware i lördags.

Demokraternas presidentkandidat konstaterade själv inledningsvis att han enligt det rapporterade röstresultatet fått fler röster än någon annan kandidat i hela USA:s historia – 74 miljoner. Valresultatet är ännu inte validerat, men mainstreammedier såväl som Biden själv har nu utropat honom som segrare i valet.

Denna nations folk har talat och har gett oss en klar seger, en övertygande seger, en seger för oss – folket, menade Biden inledningsvis.

Biden har under kampanjen betraktats som en ovanligt svag kandidat även i demokratiska led och valresultatet har särskilt mot den bakgrunden förvånat många betraktare. I jämförelse med de massmöten som präglat Trumpkampanjen var den församlade folkskaran som lyssnade på Bidens tal ytterst blygsam. Själv menade Biden att han var överraskad över att det glädjerus som han upplever att nu går över världen till följd av hans seger som han menar ingjuter nytt hopp i morgondagen – bland annat för hans vilja att stå till tjänst för den amerikanska medelklassens intressen.

Jag sökte presidentämbetet för att återställa Amerikas själ och återbygga dess ryggrad – medelklassen, fortsatte han.

Politiskt lade Biden som väntat fokus framförallt på att kontrollera den så kallade coronapandemin. Därtill underströk han behovet av att arbeta för raslig rättvisa mellan landets olika folkgrupper och att utrota den systematiska rasismen han menar präglar USA. Han lyfte också fram att klimatet måste räddas samt hans ambition att “försvara demokratin”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!