MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

Tredjedel av amerikanerna försvarar bojkott av Israel

publicerad 31 maj 2016

33 procent av amerikanerna och 40 procent av britterna anser att en bojkott mot Israel är berättigad, visar en ny undersökning. Samtidigt anser en majoritet att bojkottsrörelsen är antisemitisk.

En opinionsundersökning som analysföretaget Ipsos låtit göra visar att det finns en relativt stort stöd för att israeliska produkter och varor ska bojkottas av andra länder, skriver den israeliska dagstidningen Jerusalem Post.

I USA, som av många beskrivs som Israels främsta allierad, anser en tredjedel av befolkningen, 33 procent, att det kan vara berättigat att bojkotta Israel för landets ockupation av Palestina. 24 procent av amerikanerna skulle stödja en sådan bojkott. I Storbritannien anser 40 procent av befolkningen att en bojkott är berättigad och 33 procent skulle stödja en bojkott.

Samtidigt anser en stor del av befolkningen att bojkottsrörelsen Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) är antisemitisk. 62 procent i USA och 49 procent i Storbritannien anser att BDS-rörelsen är antisemitisk.

Israels ambassadör till FN, Danny Danon, menade att trots opinionsundersökningen har inte Israel “någon mer viktig allierad än USA och inga närmare vänner än det amerikanska folket”, skriver Jerusalem Post.

Tidigare har bland annat Belgien slutat att sälja vapen och annan militär utrustning till Israel på grund av Israels krig i Gaza mellan 2008-2009.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!


Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend