Tre utländska män döms till döden i Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 10 juni 2022
- av Sofie Persson
Från vänster: Aiden Aslin, Shaun Pinner och Saaudun Brahim.

Tre utländska män har dömts till döden i ryskstödda Donetsk efter att ha anklagats för att vara legosoldater i den ukrainska militärstyrkan. Två av männen är britter och den tredje marockan. De har nu en månad på sig att överklaga domen.

Det var i mitten av maj som ryska styrkor belägrade stålverket Azovstal i Mariupol och ukrainska soldater stängde in sig själva och civila i byggnaden. Senare kapitulerade hundratals ukrainska soldater till den ryska militären.

Nu har tre utländska soldater som deltagit i det ukrainska försvaret dömts till döden i Folkrepubliken Donetsk. En marockansk man och två britter har enligt domstolen agerat legosoldater som ”genomfört åtgärder som syftar till att ta makten och störta det konstitutionella systemet”, skriver den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Bevisen som tillhandahållits av åklagarna gjorde det möjligt för domstolen att fälla dem, säger Alexander Nikulin, styrelseordförande vid Högsta Domstolen i Donetsk. Inklusive det faktum att alla åtalade utan undantag erkände sin skuld på alla anklagelser.

Familjerna till de båda brittiska männen menar dock att de inte var legosoldater, utan att de båda levde och trivdes i Ukraina. En talesman för premiärminister Boris Johnson säger att den brittiska regeringen är ”djupt oroad” över dödsdomen och att man kommer att arbeta tillsammans med ukrainska myndigheter för få till en frigivning av männen. Den brittiska statskanalen BBC beskriver domstolen som driven av ”ryska rebeller” och rättsprocessen som en ”skenrättegång”.

Marockanska myndigheter har inte kommenterat händelsen ännu.

Männen har nu en månad på sig att överklaga domen, vilket de också planerar att göra enligt en advokat som närvarar.

Donetsk utropade sig som självständiga med ryskt stöd under 2014 och erkändes av Ryssland strax före invasionen av Ukraina – men är ännu inte internationellt erkänt.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.