Tre miljoner Hongkongbor kan få brittiskt medborgarskap

publicerad 2 juli 2020
- av Isac Boman
Hongkongborna kan få en genväg till brittiskt medborgarskap.

På grund av Kinas nya lagstiftning där förespråkandet av ett fritt och självständigt Hongkong kan leda till fängelse så vill nu den brittiske premiärministern Boris Johnson att Hongkongbor enklare ska kunna få brittiska medborgarskap och flytta till Storbritannien

– Vi har varit tydliga med att om Kina fortsätter med lagen kommer vi att introducera en enklare väg att få uppehålla sig och arbeta i Storbritannien och därefter ansöka om medborgarskap. Detta kommer vi att göra nu, säger Johnson i parlamentet enligt Politico.

I dagsläget har redan 315 000 Hongkongbor brittiska passhandlingar eftersom Hongkong var en brittisk besittning fram till 1997, men Johnsons erbjudande ska gälla även de 2,7 miljoner som inte har något sådant.

Johnson menar att den kinesiska säkerhetslagen som klubbades igenom på tisdagen utgör ett brott mot Hongkongs autonoma status och hotar medborgarnas frihet och rättigheter och beskrivs som oacceptabel.

De Hongkongbor som accepterar Storbritanniens erbjudande ska inte bara få stanna sex månader i landet som är brukligt, utan åtminstone fem år. Efter denna period kan de ansöka om permanent uppehållstillstånd och efter ytterligare ett år om brittiskt medborgarskap.

– Vi vill ha en positiv relation med Kina men vi kan inte stå och se på när det handlar om Hongkong och vi kommer inte att ducka vårt historiska ansvar för dess folk, säger Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab.

Enligt undersökningar som gjorts av YouGov är det brittiska stödet för att erbjuda Hongkongborna en lättare väg till brittiskt medborgarskap mycket högt och nästan två tredjedelar av befolkningen stödjer förslaget, även om många inte var insatta i detaljerna.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.