Utrikes

Tre åtalas för medhjälp till mord på Samuel Paty

Den mördade läraren Samuel Paty.

Den 16 oktober mördades den franske historieläraren Samuel Paty av en tjetjensk islamist i Paris. Nu misstänks ytterligare fyra studenter för inblandning i halshuggningen och tre av dem kommer att åtalas för att ha ”pekat ut” Paty för mördaren.

Det har gått 40 dagar sedan läraren Samuel Paty mördades efter att han visat upp religiösa satirteckningar för sina elever som en del i sin undervisning.
Paty var på väg hem från arbetet när den artonårige tjetjenske flyktingen Abdoullakh Anzorov anföll honom och skar halsen av honom. Terroristen blev i sin tur skjuten till döds av polis när han vägrade att låta sig arresteras.

Den franske antiterror-åklagaren Jean-Francois Ricard menar att Anzorov inte agerade ensam utan att flera av Patys elever fick betalt för att peka ut läraren så att kunde mördas, skriver skattefinansierade SVT.

Innan det bestialiska mordet ägde rum fick Paty också ta emot dödshot för att han i sin undervisning pratat om yttrandefrihet och visat karikatyrer på Muhammed.

Den franska regeringen har efter mordet också begärt att den islamistiska gruppen Cheikh Yassine ska upplösas och förbjudas. Gruppen beskrivs som militant och ska ha bidragit till att hetsa fram mordet på Samuel Paty, bland annat genom att sprida inlägg på sociala medier ”som uppmanade till mobilisering mot läraren”.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!