Tre åtalas för medhjälp till mord på Samuel Paty

publicerad 26 november 2020
- av Isac Boman
Den mördade läraren Samuel Paty.

Den 16 oktober mördades den franske historieläraren Samuel Paty av en tjetjensk islamist i Paris. Nu misstänks ytterligare fyra studenter för inblandning i halshuggningen och tre av dem kommer att åtalas för att ha ”pekat ut” Paty för mördaren.

Det har gått 40 dagar sedan läraren Samuel Paty mördades efter att han visat upp religiösa satirteckningar för sina elever som en del i sin undervisning.

Paty var på väg hem från arbetet när den artonårige tjetjenske flyktingen Abdoullakh Anzorov anföll honom och skar halsen av honom. Terroristen blev i sin tur skjuten till döds av polis när han vägrade att låta sig arresteras.


Annonser:


Den franske antiterror-åklagaren Jean-Francois Ricard menar att Anzorov inte agerade ensam utan att flera av Patys elever fick betalt för att peka ut läraren så att kunde mördas, skriver skattefinansierade SVT.

Innan det bestialiska mordet ägde rum fick Paty också ta emot dödshot för att han i sin undervisning pratat om yttrandefrihet och visat karikatyrer på Muhammed.

Den franska regeringen har efter mordet också begärt att den islamistiska gruppen Cheikh Yassine ska upplösas och förbjudas. Gruppen beskrivs som militant och ska ha bidragit till att hetsa fram mordet på Samuel Paty, bland annat genom att sprida inlägg på sociala medier ”som uppmanade till mobilisering mot läraren”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.