Tony Blair och Jordaniens kung utpekade i ”Pandora-läckan”

Pandoradokumenten

publicerad 5 oktober 2021
- av Markus Andersson
Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair.

Storbritanniens tidigare premiärminister, folkrättsförbrytaren Tony Blair, undgick att betala hundratusentals pund i skatt genom att köpa en London-byggnad via ett anonymt brevlådeföretag och Jordaniens kung Abdullah II äger fastigheter för över 100 miljoner dollar via hemliga offshorebolag. Det är några av de avslöjanden som framgått av vad som kallas Pandora-läckan.

Enligt SvT:s Uppdrag Granskning pekas minst 35 sittande eller tidigare högt uppsatta politiker ut som korrupta och som skattefifflare i de nästan 12 miljoner läckta dokumenten och anklagas för att ha gömt undan enorma tillgångar i olika skatteparadis.

Förutom Tony Blair och Jordaniens kung pekas bland annat Kenyas president Uhuru Kenyatta och Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš ut som fifflare i Pandoraläckan – trots att både Kenyatta och Babiš själva gått ut med löften om att ta krafttag mot korruptionen och den ekonomiska brottsligheten i sina respektive länder.


Annonser:


Vad gäller Tony Blair visar de läckta dokumenten att han genom medvetet agerande undvikit att betala 312 000 pund i fastighetsskatt – då han köpte upp en fastighet i London via ett anonymt brevlådeföretag.

Huset som kostade 6,45 miljoner pund (nästan 70 miljoner kronor) och ligger på exklusiva Harcourt Street i området Marleybone köptes av Blair och hustrun Cherie. Huset var avsett att fungera som kontor för Cheries advokatbyrå och hennes välgörenhetsorganisation för kvinnor.

Genom ekonomiskt trixande och att man i hemlighet köpte holdingbolaget som ägde byggnaden istället för enbart byggnaden i sig undgick man också att betala 312 000 pund i stämpelskatt.

Även om paret Blairs agerande fått massiv kritik i Storbritannien är det oklart om det de gjort faktiskt är olagligt. Paret själva hävdar att de köpt upp fastigheten på ett ”normalt sätt genom att använda sig av mäklare med gott rykte” och att man inte haft ”någonting att göra med det ursprungliga bolaget eller dem bakom det”.

Vidare hävdar paret Blair att man aldrig använt sig av offshorebolag för att försöka dölja transaktioner eller slippa betala skatt. Noterbart är att Tony Blair tidigare själv varit en uttalad kritiker när det kommer till ekonomiska kryphål där skattesystemet missbrukas.

Vi måste agera mot missbruket av skattesystemet. För de som kan anlita rätt revisorer så är skattesystemet en fristad för bedrägerier, fördelar, stadsaffärer och förtjänster, sa Blair bland annat 1994.

Hur stor förmögenhet Blair har är oklart, men han och hans hustru ska redan ha spenderat åtminstone 30 miljoner pund på 38 olika fastigheter innan detta inköp.

Även Jordaniens kung Abdullah II pekas ut som mycket korrupt och enligt läckta dokument har han via hemliga upplägg med olika brevlådeföretag införskaffat minst 14 lyxfastigheter i bland annat USA och Storbritannien – fastigheter som värderas till över 106 miljoner dollar – samtidigt som många medborgare lever i fattigdom och misär och landet är beroende av utländskt bistånd.

Abdullah själv hävdar att han inte har gjort sig skyldig till något brott och att det hemliga upplägget har handlat om att värna om hans egen säkerhet.

Enligt dokumenten har det hemliga förvärvandet av lyxfastigheterna skett under flera decenniers tid och det handlar bland annat om en enorm 26-rumsvilla som ligger precis vid stranden i området Malibu i Kalifornien.

Under den senaste tiden har flera stora protester arrangerats i Jordanien i missnöje mot landets styre och mot det faktum att en fjärdedel av alla vuxna jordanier är arbetslösa och har svårt att försörja sig själva och sina familjer. Flera ministrar har också fått sparken – men Abdullah har hittills kunnat sitta kvar.

Drygt 200 svenskar finns också i Pandoraläckan och kan kopplas till olika offshorebolag på Brittiska Jungfruöarna, Seychellerna och Belize och det ska bland annat handla om framstående affärsmän, en börs-vd och en av Sveriges rikaste familjer som genom olika avancerade upplägg sluppit betala skatt på investeringar och tillgångar.

Enligt de journalister som sammanställt rapporten återfinns 130 dollarmiljardärer i de läckta dokumenten och så även ett flertal tidigare kända ekobrottslingar och medlemmar i den italienska maffian.

 Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.