Tjeckiens president: Heterosexuella borde arrangera en egen Pride-parad

publicerad 29 juni 2021
- av Isac Boman

Den frispråkige presidenten anser att heterosexuella borde anordna en egen ”Pride-parad” med miljontals deltagare och erkänner att han finner transsexuella motbjudande och obegripliga.

Tjeckiens populäre och frispråkige president Milos Zeman är i ropet igen efter att han i en intervju kritiserat såväl Pridetågen som #MeToo-rörelsen och människor som väljer att ”byta kön”.

– Jag kan förstå bögar och lesbiska och så vidare. Men vet ni vilka jag inte kan förstå alls? De transsexuella, konstaterade presidenten och menade vidare att ”operationerna för könsbyten” är att betrakta som ett självskadebeteende där varje operation är förenat med risker.


Annonser:


– Och jag finner de här transsexuella människorna riktigt motbjudande, fortsätter han.

Zeman passade också på att kritisera #MeToo-rörelsen och Prags årliga Prideparad och deklarerade att om han var lite yngre så skulle han själv arrangera en gigantisk demonstration med miljontals heterosexuella i den tjeckiska huvudstaden.

– Jag ska ta bussar och tåg till Prag för alla heterosexuella så att alla kan se hur meningslöst detta (Pride) är.

HBTQ-lobbygrupper passade snabbt på att fördöma presidentens kommentarer och hävdade att dessa kan leda till ökat ”hat” mot landets sexuella minoriteter. På sociala medier får Zeman dock också mycket stöd och hejarop från människor som menar att HBTQ-sexualiseringen av det offentliga rummet har gått alldeles för långt i Tjeckien.

Bakgrunden till presidentens utspel var en fråga om en pågående tvist mellan EU-styret i Bryssel och Ungern angående Ungerns nya lagstiftning om att förbjuda HBTQ-propaganda i utbildningsmaterial för barn.

Många EU-länder har valt att ”fördöma” Ungerns agerande och anklagat landets styre för att vara homofober. Tjeckiens president vill dock inte agera domare utan konstaterar istället att det vore direkt olämpligt om han la sig i Ungerns inrikespolitik.

Vidare menar Zeman att den ungerska premiärministern Viktor Orban inte alls är fientligt inställd till homosexuella utan att denne istället ägnar sig åt att bekämpa vad han menar är ”manipulation” av ungerska föräldrar och barn i sexualundervisningen.

Den tjeckiske presidenten förklarade också att han personligen inte har någonting emot sexualundervisning som sådan eller HBTQ-frågor men att barn är alldeles för unga för att förstå denna typ av frågor.

Det är inte första gången som den tjeckiske ledaren uppmärksammas för sin frispråkighet. Han har tidigare bland annat deklarerat att det är praktiskt taget omöjligt att integrera muslimska migranter i det europeiska samhället, ett uttalande som fick stor uppmärksamhet i EU-vänliga och vänsterliberala medier.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.