Syriens armé beslagtog enorma mängder kemiska vapen från rebeller

publicerad 10 juli 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Syriens armé har beslagit en last med kemiska vapen från rebelltrupper. Mängden kemiska vapen var så stor att det skulle kunna ödelägga hela landet, rapporterar nsnbc.me.

Upptäckten gjordes efter en eldstrid mellan rebeller och armén inträffat i staden Banias. Det är inte första gången som syriska rebeller har påträffats med kemiska vapen.

Enligt officiella syriska regeringskällor beslagtogs totalt: 79 fat polyetylenglykol, 67 tunnor monoetylenglykol, 25 fat monoetanolamin, 68 fat dietanolamin och 42 tunnor trietanolamin vid en gård i Banais, uppger nsnbc.me.

– Syriska myndigheter upptäckte igår i Banias 281 tunnor med farliga kemiska ämnen. De skulle kunna förstöra en hela stad, om inte hela landet, sade den syriska FN-ambassadören Bashar Ja’afari vid en presskonferens på måndagen.

Samtidigt presenterade ryska experter en rapport om användningen av kemiska vapen i Syrien. Bland annat visade prover från en missil som rebeller avfyrade mot staden Khan al-Assal att missilinen inte hade tillverkats i en fabrik och innehöll den dödliga nervgasen sarin.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!