Syriens armé beslagtog enorma mängder kemiska vapen från rebeller

publicerad 10 juli 2013

Syriens armé har beslagit en last med kemiska vapen från rebelltrupper. Mängden kemiska vapen var så stor att det skulle kunna ödelägga hela landet, rapporterar nsnbc.me.

Upptäckten gjordes efter en eldstrid mellan rebeller och armén inträffat i staden Banias. Det är inte första gången som syriska rebeller har påträffats med kemiska vapen.

Enligt officiella syriska regeringskällor beslagtogs totalt: 79 fat polyetylenglykol, 67 tunnor monoetylenglykol, 25 fat monoetanolamin, 68 fat dietanolamin och 42 tunnor trietanolamin vid en gård i Banais, uppger nsnbc.me.
– Syriska myndigheter upptäckte igår i Banias 281 tunnor med farliga kemiska ämnen. De skulle kunna förstöra en hela stad, om inte hela landet, sade den syriska FN-ambassadören Bashar Ja’afari vid en presskonferens på måndagen.

Samtidigt presenterade ryska experter en rapport om användningen av kemiska vapen i Syrien. Bland annat visade prover från en missil som rebeller avfyrade mot staden Khan al-Assal att missilinen inte hade tillverkats i en fabrik och innehöll den dödliga nervgasen sarin.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!