Sydafrikanska domstolen: Kommunister får inte invadera vitas land

publicerad 22 juni 2023
- av Jan Sundstedt
Julius Malema i ANC Youth Leagues mundering, 2011.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


AfriForum, en lobbygrupp för vita afrikander i Sydafrika, fick under onsdagen anledning att jubla när landets Högsta domstol avslog kommunistledaren Julia Malemas ansökan om prövningstillstånd av ett domstolsbeslut från 2017. Beslutet förbjuder Malema och hans våldsbejakande marxist-leninistiska parti Economic Freedom Fighters (EFF) att uppvigla till att göra intrång på privat egendom och illegalt ockupera denna.

I januari 2023 ansökte Malema och EFF om prövningstillstånd i detta fall hos högsta domstolen i Pretoria – ansökan avslogs. De tog sedan ärendet till författningsdomstolen, som avslog deras ansökan i mars 2023. Även efter att den högsta domstolen i Sydafrika – författningsdomstolen – avslagit deras ansökan om prövningstillstånd, vände de sig till Högsta appellationsdomstolen. Dagens slutgiltiga dom från den domstolen innebär att Malema och EFF inte har några ytterligare möjligheter att överklaga“, skriver AfriForum i ett pressmeddelande.

AtfiForum menar att domslutet innebär att uppvigling till att göra intrång på och invadera någon annans mark är att betrakta som ett allvarligt brott, en inställning man delar.

– Även om denna kamp mot ligisternas uppvigling till brottslighet nu definitivt är över, måste frågan fortfarande ställas: Varför var Malema och EFF så oerhört desperata att få tillåtelse att uppmana till markinvasioner? frågar sig Ernst van Zyl, kampanjansvarig för AfriForum.

– Detta tredje och sista nederlag för Malema och EFF i denna viktiga strid är en stor seger för rätten till privat egendom och en förödande förlust för dem som vill uppmana till brottslighet och laglöshet, fortsätter han.

I åratal har Malema och EFF uppmanat sina anhängare att ockupera vad de menar är gratis och ledig mark – mark som i själva verket ofta ägs av europeiskättade medborgare.

 

Under sin politiska karriär har Malema gjort sig känd för en våldsuppviglande retorik, där han bland annat öppet uppmanat till mord på vita sydafrikaner – uttalanden som uppfattades som så grova att till och med regeringspartiet ANC kände sig tvingade att distansera sig från Malema och utesluta honom.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!