Svensk medborgare gripen för bombdåd på Filippinerna – ska tillhöra IS-ansluten grupp i Sverige

publicerad 26 september 2019

En svensk medborgare har gripits på Filippinerna misstänkt för terrorism. Det visar sig att mannen redan fanns på Säpos radar efter ett misslyckat försök att ansluta till IS i Syrien.

Mannen greps i måndags tillsammans med två kvinnor, misstänkt för delaktighet i terrorism.

Han anklagas för att varit ha delaktig i ett bombattentat i augusti förra året i regionhuvudstaden Isulan på södra Filippinerna. Enligt ett lokalt militärbefäl ska han tillhöra en IS-ansluten grupp i Sverige.

De gripna kvinnorna anklagas för ett bombattentat mot en marknad i Sultan Kudarat på ön Mindanao den 7 september. Åtta personer skadades i dådet, som Islamiska staten har tagit på sig.

Vid tillslaget mot mannen fann militären ett automatvapen, ett hagelgevär, två pistoler, en hemmagjord bomb, material för att tillverka bomber och en IS-flagga.

Den gripne mannen är 33 år, har flera obetalda skulder och är skriven i en förort till Göteborg. Han ska sedan några år finnas på Säpos radar efter ett misslyckat försök att ansluta sig till IS i Syrien.

Källa: Doku
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.