Svensk Azovsoldat riskerar att avrättas

Kriget i Ukraina

publicerad 17 augusti 2022
- av Markus Andersson
Gustavsson har flera gånger lyfts fram i Azovs kanaler.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


47-årige Mathias Gustavsson riskerar dödsstraff i folkrepubliken Donetsk eftersom han anklagas för att ha stridit som legosoldat för den ökända Azovbataljonen. Svensken ska ha tagit värvning i Ukraina redan 2014 och är sedan tidigare dömd för våldsbrott mot tre olika kvinnor hemma i Sverige.

Under måndagen inleddes rättegångarna i Donetsk mot fem utländska medborgare som anklagas för att ha stridit i Ukraina som legosoldater – något som strider mot internationell rätt. Det handlar om tre britter, en kroat och en svensk – Mathias Gustavsson. Svensken och ytterligare två av de åtalade riskerar dödsstraff om de förklaras skyldiga.

Samnytt rapporterar att den åtalade svensken är 47-årige Mathias Gustavsson som kapitulerade tillsammans med sina kamrater i Mariupol i maj och stred då för den ökända Azovbataljonen som Nya Dagbladet tidigare uppmärksammat och som anklagats för en lång rad krigsbrott och övergrepp mot civilbefolkningen.

Enligt en intervju som Azovbataljonen själva publicerat i 2017 berättar han under pseudonymen ”Mikola” att han anslöt sig till ukrainska styrkor redan i maj 2014 och har efter detta vid flera tillfällen lyfts fram i Azovbataljonens propaganda.

– Om vi inte stoppar moskoviterna här, så kommer de fortsätta västerut. Putin nöjer sig inte med att försöka ockupera Ukraina, han kommer fortsätta västerut och en dag kommer ryssarna stå vid min dörr, i mitt hem i Sverige, säger han i en propagandavideo publicerad på Azovs officiella Twitterkanal.

Samnytt kan dock också avslöja att den åtalade svensken hade andra mindre ädla skäl att lämna Sverige 2014. Han anklagades nämligen för att ha brutit mot ett kontaktförbud mot en tidigare flickvän och riskerade fängelse för detta.

Gustavsson är tidigare dömd för våldsbrottslighet mot minst tre olika kvinnor som han varit tillsammans med och har enligt Samnytt ”ett gediget brottsregister” då han är dömd för bland annat misshandel, olaga hot, sexuellt ofredande, övergrepp i rättssak och hemfridsbrott mot sina tidigare partners. I minst ett av fallen lever Gustavssons tidigare partner och deras gemensamma barn med skyddade personuppgifter på grund av hotbilden från fadern.

När Skatteverket i januari 2015 försöker utreda var Mathias Gustavsson är bosatt så berättar han att han flyttat från Sverige – men att han inte vet vilket land han ska flytta till. Han registreras sedan som utvandrad till ”okänt land” och hans förehavanden har sedan dess förblivit oklara tills han i år greps av rysk militär och fick sin identitet läckt av ukrainska medier.

Enligt Samnytt har Gustavsson också varit mycket aktiv på forum och sociala medier där det också framkommer att han har en bakgrund i den invandringskritiska rörelsen och deltog på olika sverigedemokratiska evenemang på 1990-talet samt fortfarande känner mycket starkt för dessa frågor.

I många svenska och internationella medier har rättegångarna i Donetsk beskrivits som ”skenrättegångar” och kritiker menar att Gustavsson inte kommer att få en rättvis prövning av sitt fall.

– Det är försvinnande få som blir frikända i en rättegång i Ryssland och här är det ännu mer rättslöst än det är i Ryssland i dag. Det finns inget oberoende rättsväsen överhuvudtaget, säger Carolina Vendil Pallin vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!