Utrikes

Svarta lådor ska driva in skatt – genom att spåra bilar

En svart låda som läser av varje mil som en bilist kör och som kan placeras vid bilens instrumentbräda. Det kan bli ett nytt sätt för USA:s myndigheter att samla in skatt.

Flera miljögrupper lobbar för att regering ska tillåta de små lådorna för att hålla kolla på hur långt man åker, och kanske vart någonstans du kör. Sedan ska informationen användas för att utarbeta diverse skatter som folk ska betala, skriver Los Angeles Times.
“Är ett måste”
Det är än så länge inte obligatoriskt att ha en svart låda i bilen, men flera amerikanska delstater vill ligga steget före och tusentals bilister har testat anordningarna, som även har en GPS i dem – så att myndigheterna kan veta exakt vart du åker och sedan skatta dig för det.

– Detta är verkligen ett måste för våran nation. Det är inte en fråga om någonting som vi kan välja att göra, säger Hasan Ikhrata, verkställande direktör för en regeringsförening i södra Kalifornien.

Hasan Ikhratas regeringsförening bedriver nu hård lobbyism för att tvinga folk att ha de svarta lådorna. Målet är att alla bilar i Kalifornien ska vara utrustade med lådorna till år 2025.

Allmänheten oroliga för storebror
Men de svarta lådorna lyfter frågan om enskilda privatpersoners integritet. I delstaten Nevada fick 50 frivilliga bilister testa att ha de svarta lådorna i sina bilar, men många kände att rätten till privatliv inskränktes allt för mycket.

– Oron för storebror och sådana saker var ett stort problem. Det var inte något som folk ville ha, säger Alauddin Khan vid Nevadas trafikdepartement till Los Angeles Times.

I förra året godkände den amerikanska senaten, där demokraterna är i majoritet, ett pilotprojekt där 10 000 bilar skulle utrustas med anordningarna. Totalt skulle kostnaden landa på omkring 90 miljoner dollar. I representanthuset, där republikanerna har majoritet, röstades dock förslaget ner.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!