Siffrorna för covid-dödsfall felaktiga – Storbritannien kan sluta med daglig räkning

publicerad 11 augusti 2020
- av Isac Boman

Människor som diagnosticerats med covid-19 och sedan avlidit har räknats som coronadödsfall – helt oavsett om personen dött i en trafikolycka eller en hjärtattack som saknat koppling till coronaviruset.
En brittisk regeringskälla menar att Storbritannien som en följd nu kan komma att sluta med den dagliga räkningen av covid-dödsfall.

The Telegraph uppger att en regeringskälla berättat att covid-19-diagnosticerade patienter som dött av skäl som inte har någonting alls med själva coronaviruset att göra ändå räknas som corona-relaterade dödsfall. Detta gör följaktligen att de dagliga siffror som hittills presenterats blir helt opålitliga.

Enligt uppgift överväger Storbritannien som en följd att uppdatera dödsfallen varje vecka istället för dagligen, även om det är oklart vilken skillnad detta skulle göra i särskiljandet av dödsfall. Noterbart är att många andra länder i Västvärlden räknar dödsoffer på samma sätt som i Storbritannien – något som antyder att det med andra ord inte bara är brittiska siffror på dödsoffer som är helt felaktiga.

Även om det kan verka enkelt, finns det ingen fastslagen metod att räkna covid-19-dödsfall från WHO. I England räknar vi alla som dött som haft ett positivt covid-19-test, för att försäkra oss om att vår data är så komplett som möjligt, bekräftar Susan Hopkins som är “incident director” vid den engelska folkhälsomyndigheten Public Health England.

Det felaktiga sättet att räkna dödsoffer i Storbritannien väntas offentliggöras i en utredning som begärts på order av den brittiske hälsoministern Matt Hancock bland annat efter att forskare på Oxford slagit larm om att dödstalen för viruset överdrivits kraftigt i landet.

En grupp forskare varnade bland annat i ett blogginlägg att den brittiska regeringens siffror bygger på felaktiga mätmetoder och att det blir omöjligt att veta exakt hur många som dör av viruset när alla som avlider oavsett orsak och som tidigare diagnostiserats med covid-19 räknas med i statistiken. Detta har också gjort att de brittiska dödssiffrorna varierat kraftigt från en dag till en annan, rapporterar Reuters.

Nya Dagbladet har nyligen bland annat rapporterat om Klaus Püschel, professor i forensisk medicin i Hamburg och som med sina kolleger undersökt samtliga covid-19-diagnostiserade dödsfall i Hamburg, som väckt stor uppmärksamhet i Tyskland efter att ha fört fram i tv att samtliga covid-19-dödsfall han undersökt kan härledas till andra underliggande sjukdomar än coronavirus och att hysterin över coronaviruset är “fullständigt överdriven”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!