Storbritannien kan skicka trupper till Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 4 oktober 2023
- av Markus Andersson
Storbritanniens försvarsminister Grant Shapps.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Brittiska trupper kan snart för första gången komma att sättas in i krigets Ukraina. Storbritanniens försvarsminister Grant Shapps bekräftar att dessa ska träna ukrainska soldater.

Shapps berättar att han nyligen diskuterat planerna med den brittiska militärledningen och att det finns ett stöd för förslaget.

– Jag pratade om att så småningom få utbildningen närmare och faktiskt också in i Ukraina, bekräftar han och förklarar att det primärt är aktuellt för britterna att verka i de västra delarna av landet.

Enligt bedömare innebär planen ett ”dramatiskt skifte” från Storbritanniens och andra allierades tidigare strategi, som var att undvika att officiellt sätta in soldater i Ukraina för att undvika en direkt konflikt med Ryssland.

Utöver att erbjuda utbildning på plats i Ukraina berättar försvarsministern att den brittiska vapentillverkaren BAE Systems flyttar delar av sin tillverkning till landet – och att han hoppas att fler brittiska företag ska följa efter.

Brittiska soldater tränar i norska skogar under en Nato-övning. Foto: Defence Imagery/Ed Low/CC BY-NC-ND 2.0

Vill sätta in flottan

Shapps öppnar även upp för att den brittiska flottan ska stödja Ukraina i Svarta havet och pekar på att ”Storbritannien är en marin nation” som kan ”hjälpa och ge råd, särskilt eftersom vattnet är internationellt vatten”.

– Det är viktigt att vi inte tillåter en situation att etablera som standard att internationell sjöfart på något sätt inte är tillåten i det vattnet. Så jag tror att det finns många ställen där Storbritannien kan hjälpa till att ge råd.

Ukraina har under kriget i mycket hög utsträckning förlitat sig på militärt stöd och vapenleveranser från sina allierade i Väst. Hittills har inga andra länder officiellt velat sätta in trupper i landet, med hänvisning till att kriget riskerar att eskalera ytterligare, och att det finns en reell risk för direkt konfrontation med Ryssland.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!