Storbritannien: ”Helt legitimt” med attacker mot Ryssland

Kriget i Ukraina

publicerad 27 april 2022
- av Isac Boman
James Heappey, minister för Storbritanniens väpnade styrkor.

James Heappey, minister för Storbritanniens väpnade styrkor menar att det är helt legitimt för Ukraina att utföra attacker mot ryskt territorium och att det ”inte nödvändigtvis är ett problem” om dessa attacker utförs med brittiska vapen.

– Faktum är att Ukraina var ett suveränt land som levde fredligt inom sina gränser och sedan beslöt sig ett annat land för att kränka dessa gränser och föra in 130 000 soldater in i deras land, säger han i Times Radio.

Därför menar han att Ukraina behöver gå till motangrepp på ryskt territorium, attackera de logistiska linjerna, bränsleförråd och vapenförråd. Den senaste tiden har just sådana mål på ryskt territorium attackerats och Storbritannien välkomnar denna form av krigföring.

– Det är fullständigt legitimt för Ukraina att rikta in sig på mål i Rysslands djup i syfte att störa logistiken som om den inte stördes skulle bidra till död och blodbad på ukrainsk mark, fortsätter Heappey.

Att brittiska vapen används till attacker mot Ryssland är inte heller nödvändigtvis ett problem, menar han.

– Det finns många länder runt om i världen som använder utrustning som de importerat från andra länder. När denna utrustning används tenderar vi inte att skylla på tillverkningslandet utan på landet som avfyrade den.

Ryssland har nyligen anklagat Ukraina för att attackera olika mål i regionerna Belogorod, Brjansk och Kursk som samtliga ligger på rysk mark – men nära den ukrainska gränsen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!