Stoltenberg: ”Måste förbereda oss på decennier av krig”

Det nya kalla kriget

publicerad 12 februari 2024
- av Isac Boman
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Enligt Natos generalsekreterare håller Ryssland på att rusta upp för ett utdraget krig.

Stoltenberg hävdar att Nato inte själva vill ha något krig men att den USA-ledda militäralliansen, snarare än att verka för fred och förbättrade relationer, nu måste rusta upp och ”förbereda oss för en konfrontation som kan pågå i årtionden”.

– Eftersom Ryssland riktar hela sin ekonomi mot krig, måste vi också göra mer för vår säkerhet, hävdar han i en intervju med tyska Welt.

– Nato söker inte ett krig med Ryssland.. Men vi måste förbereda oss för en konfrontation som kan pågå i årtionden, fortsätter generalsekreteraren, och uppmanar medlemsländerna att snabbt bygga upp sin försvarsindustri.

Stoltenberg nämner i intervjun ingenting om några ansatser för att försöka nå fred med Ryssland eller att arbeta för bättre relationer och deeskalering, istället varnar han för att ”den ryska aggressionen” kan spridas till fler länder om Ukraina förlorar kriget.

Goda nyheter för vapenindustrin

– Avskräckning fungerar bara om den är trovärdig, säger Nato-ledaren och menar vidare att Natos bästa strategi är att fortsätta leverera vapen till Ukraina och storsatsa på den egna försvarsindustrin.

– Vi måste återuppbygga och expandera vår industriella bas snabbare så att vi kan öka leveranserna till Ukraina och fylla på våra egna lager. Detta innebär en övergång från långsam produktion i fredstid till snabb produktion, vilket är nödvändigt i konflikttider.

Stoltenberg efterlyser också fler och snabbare beställningar till vapentillverkare och pekar på att det i ”marknadsekonomier behövs undertecknade kontrakt för att öka produktionen”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!